ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί και τραυματίες από τη μεγάλη φωτιά στο Λονδίνο-Φόβοι για εγκλωβισμένους

Νεκροί και τραυματίες από τη μεγάλη φωτιά στο Λονδίνο-Φόβοι για εγκλωβισμένους
Getty images/ideal images/Leon Neal / Staff

Υπάρχουν νεκροί από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε ένα πολυώροφο κτίριο στο δυτικό Λονδίνο, όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της βρετανικής πρωτεύουσας στην πρώτη επίσημη ενημέρωση για το συμβάν.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής «υπάρχουν νεκροί», ωστόσο ξεκαθάρισε πως ακόμη είναι νωρίς να προσδιοριστεί ο αριθμός τους, δεδομένου και του ότι η επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, στο κτίριο των 24 ορόφων, στο οποίο υπήρχαν 130 διαμερίσματα.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι σε πέντε νοσοκομεία της πόλης, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους, με τα βρετανικά μέσα να μεταδίδουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του καπνού.

19204918 477060212646202 1277343396 o


Πηγή: Getty images/ideal images/Leon Neal / Staff

Αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, εκφράζονται φόβοι ότι κάποιοι από τους ενοίκουςέχουν εγκλωβιστεί στα διαμερίσματά τους. Ορισμένοι από αυτούςέχουν βγει στα παράθυρά τους καλώντας απεγνωσμένα σε βοήθεια, όπως φαίνεται και στα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουγαν ανθρώπους να φωνάζουν απεγνωσμένα για βοήθεια, αλλά και ότι είδαν ανθρώπους να πηδούν από τα παράθυραπροκειμένου να ξεφύγουν από τις φλόγες.

"Είδα κάποιον να πηδά από το πράθυρο. Έστελνε σήμα κινδύνου με έναν φακό, ούρλιαζε βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια, όμως κανείς δεν τον βοηθούσε. Τότε πέταξε ένα στρώμα έξω από το παράθυρο. Ο ίδιος είχε πιάσει κυριολεκτικά φωτιά και τότε πήδηξε", περιγράφει στην Guardian μια αυτόπτης μάρτυρας.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει έναν άνδρα να κουνά μια κουβέρτα καλώντας σε βοήθεια και τους πυροσβέστες να ρίχνουν νερό στο διαμέρισμά του σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν τις φλόγες, την ώρα που οι κάτοικοι γειτονικών πολυκατοικιών, που βγήκαν στους δρόμους με τις πιτζάμες τους, του έδιναν κουράγιο και οδηγίες να βγάλει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο.

Οι ένοικοι του φλεγόμενου Γκρένφελντ Τάουερ, περιγράφουν τις τρομακτικές στιγμές που έζησαν, όταν ξύπνησαν από τη μυρωδιά της φωτιάς κι έσπευσαν πανικόβλητοι να βγουν έξω από το κτίριο, που πνιγόταν στους καπνούς, για να σωθούν. Κάποιοι από αυτούς καταγγέλλουν ότι δεν χτύπησε ο συναγερμός της φωτιάς, σημειώνοντας πως ενημερώθηκαν από γείτονές τους που τους χτυπούσαν την πόρτα.

Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι ο πύργος, που έχει ολοσχερώς καταστραφεί από τη φωτιά, μπορεί να καταρρεύσει από τις υψηλές θερμοκρασίες. Για λόγους ασφαλείας έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι από γειτονικά σπίτια, ενώ οι δρόμοι γύρω από τον Γκρένφελντ Τάουερ έχουν επίσης αποκλειστεί από τις Αρχές.

Η φωτιά ξέσπασε τη νύχτα στο Γκρένφελντ Τάουερ στο δυτικό Λονδίνο. Φλόγες και πυκνός μαύρος καπνός τύλιξαν πολύ γρήγορα το κτίριο, ενώ 200 πυροσβέστες με 40 οχήματα έσπευσαν στο σημείο προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου, ξεκίνησε από τον δεύτερο όροφο κι επεκτάθηκε ως την κορυφή του κτιρίου.

2017 06 14T065705Z 1517041483 RC1F2A77E210 RTRMADP 3 BRITAIN FIRE

Πηγή: REUTERS/Toby Melville

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ σοβαρή φωτιά που επεκτάθηκε σε ολόκληρο το κτίριο, τόνισε ένας εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής σημειώνοντας πως οι πυροσβέστες κάνουν ό,τι μπορούν για να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Τα αίτια της φωτιάς, που ξέσπασε τα μεσάνυχτα, είναι άγνωστα προς το παρόν, ενώ σε μια πρώτη αντίδραση, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν, έκανε λόγο για ένα "πολύ σοβαρό περιστατικό".

Οι κάτοικοι είχαν προειδοποιήσει για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Γκρένφελντ Τάουερ είχαν απευθύνει μια σειρά από προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του κτιρίου σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως αποκαλύπτουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψη για τους κινδύνους πυρκαγιάς εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας...» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο...θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ