ΚΟΣΜΟΣ

Έμεινε 17 χρόνια στη φυλακή επειδή έμοιαζε με τον πραγματικό δράστη

Έμεινε 17 χρόνια στη φυλακή επειδή έμοιαζε με τον πραγματικό δράστη
Kansas Department of Corrections

Έμεινε 17 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν είχε κάνει και μόλις πριν από λίγες ημέρες αφέθηκε ελεύθερος καθώς συνελήφθη ο πραγματικός δράστης. Αυτή είναι η ιστορία του Ρίτσαρντ Τζόουνς, ο οποίος φυλακίστηκε το 1999 και απελευθερώθηκε στις 8 Ιουνίου 2017 όταν βρέθηκε ο άνδρας που έπρεπε να βρισκόταν στη θέση του.

Όλα ξεκίνησαν το 1999, όταν τρεις άνδρες επιτέθηκαν και λήστεψαν μια γυναίκα σε έναν πάρκινγκ του Κάνσας και έπειτα διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο. Η ίδια πήγε την αστυνομία, κατήγγειλε το περιστατικό και έδωσε τον αριθμό πινακίδων.

Οι αστυνομικοί της έδειξαν στη συνέχεια φωτογραφίες υπόπτων κι εκείνη 'αναγνώρισε' τον Ρίτσαρντ Τζόουνς. Αν και είχε άλλοθι καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκισης.

Πέρασε κάποια χρόνια στη φυλακή, μέχρι που έμαθε για μια ομάδα του πανεπιστημίου Κάνσας που ερευνά υποθέσεις αθώων που έχουν φυλακιστεί, όπως αναφέρει το CNNi.

Όπως αποδείχτηκε έπειτα από τόσα χρόνια, είχε καταδικαστεί άδικα, για ένα έγκλημα που δεν έκανε. Ο πραγματικός δράστης ήταν ο Ρίκυ Λι Άμος, μόλις ένα χρόνο μικρότερος, ζούσε στην περιοχή και είχε εκπληκτική ομοιότητα με τον Τζόουνς.

Ο Άμος συνελήφθη και έγινε δεύτερη δίκη. Αν και αρνήθηκε ότι είχε σχέση, τα «κενά της έρευνας» άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Μεταξύ των λαθών που έγιναν είναι ότι το θύμα δεν είχε δει καλά το πρόσωπο του δράστη και όταν είδε τον Άμος κατέληξε ότι έμοιαζε περισσότερο με τον άνδρα που της είχε επιτεθεί.

Σήμερα, ο πραγματικός δράστης είναι στη φυλακή και ο Τζόουνς επέστρεψε στο σπίτι του, στα παιδιά και τα εγγόνια του που δεν είχε γνωρίσει. Όπως έκανε γνωστό ο δικηγόρος του θα κινηθεί νομικά για να αποζημιωθεί για τα χρόνια που έχασε στη φυλακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ