ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ πιο επιθετικής προσέγγισης στη μάχη κατά ISIS η Χίλαρι

Υπέρ πιο επιθετικής προσέγγισης στη μάχη κατά ISIS η Χίλαρι
REUTERS/Shannon Stapleton

Υπέρ μιας πιο επιθετικής προσέγγισης σε σχέση με τον Μπαράκ Ομπάμα στη μάχη για την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους τάχθηκε η Χίλαρι Κλίντον σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη.

Επέμεινε παράλληλα στην αναγκαιότητα να συγκροτηθεί ένα παγκόσμιος συνασπισμός, επικεφαλής του οποίου θα τεθούν οι ΗΠΑ, με στόχο να πολεμήσει την τζιχαντιστική οργάνωση. "Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή τη μάχη, όμως εμείς πρέπει να ηγηθούμε", τόνισε προτρέποντας τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή να κάνουν περισσότερα.

Η Κλίντον επί της ουσίας τάχθηκε υπέρ της κλιμάκωσης των αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, τους οποίους ωστόσο θα αναλάβει να διεξάγει ένα συνασπισμός πιο αποτελεσματικός και ευρύτερος. Επίσης, ζήτησε την εγκατάσταση μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού -μέσω συνεργασίας με τη Ρωσία- προκειμένου η συριακή κυβέρνηση να σταματήσει να βομβαρδίζει αμάχους.

Η διεκδικήτρια του προεδρικού θώκου υπογράμμισε μάλιστα ότι η αποτελεσματικότερη αυτή αεροπορική εκστρατεία θα "πρέπει να συνδυαστεί με (την ανάπτυξη) χερσαίων δυνάμεων που θα ανακαταλάβουν πολλά από τα εδάφη" που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Επ' αυτού, πάντως, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων αλλά να ενισχυθεί η βοήθεια προς τις τοπικές δυνάμεις ή χώρες στην περιοχή.

"Ο στόχος μας δεν είναι να αποθαρρύνουμε ή να περιορίσουμε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά να νικήσουμε και να καταστρέψουμε το ISIS", σημείωσε. "Βρισκόμαστε σε μια μάχη ιδεών, εναντίον μιας ιδεολογίας του μίσους και πρέπει να νικήσουμε. Όμως, ας είμαστε ξεκάθαροι, το Ισλάμ δεν είναι ο αντίπαλός μας", τόνισε η Αμερικανίδα πολιτικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ