ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πράσινο φως για την κατεδάφιση χιλιάδων παλαιών σπιτιών στη Μόσχα

Ρωσία: Πράσινο φως για την κατεδάφιση χιλιάδων παλαιών σπιτιών στη Μόσχα
REUTERS/ Sergei Karpukhin

Η ρωσική Δούμα ενέκρινε την Τετάρτη με συντριπτική πλειοψηφία στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο που αφορά την οικιστική ανάπλαση της Μόσχας, το οποίο προβλέπει την κατεδάφιση χιλιάδων παλαιών πενταώροφων πολυκατοικιών, που είχαν κατασκευασθεί την περίοδο του Χρουστσόφ και την ανέγερση στη θέση τους σύγχρονων πολυκατοικιών.

Υπέρ του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε πολλούς κατοίκους της Μόσχας, οι οποίοι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους ακόμη και με διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας, ψήφισαν 399 βουλευτές, δύο κατά και ένας παρών. Αλλά και σήμερα έξω από το κτήριο της Δούμας διαδήλωσαν περίπου 100 άτομα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει πλέον να εγκρίνει ο πρόεδρος Πούτιν. Στην είσοδο μάλιστα της ρωσικής Δούμας στέκονταν ο ηγέτης του κόμματος "Γιάμπλακο" Σεργκέι Μιτρόχιν, κρατώντας ένα πανό που έγραφε "αυτό είναι βία, ανομία και παρανομία".

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, το νέο αυτό πρόγραμμα οικιστικής ανάπλασης προβλέπει την κατεδάφιση πολυκατοικιών κάτω των εννέα ορόφων που είχαν κατασκευαστεί με τη μέθοδο της βιομηχανικής βαριάς προκατασκευής την περίοδο 1957-1968. Στο πρόγραμμα ενδέχεται να ενταχθούν και πολλά παλαιά οικήματα που κατασκευάστηκαν τις προηγούμενες περιόδους.

Οι Μοσχοβίτες που διαμένουν στα σπίτια που θα κατεδαφιστούν, θα μετακομίσουν σε διαμερίσματα, που θα είναι κατά μέσο όρο 35% πιο ακριβά από τα σπίτια στα οποία διαμένουν. Θα μπορούν επίσης να πάρουν χρηματική αποζημίωση σε περίπτωση που δεν θέλουν να μετακομίσουν στα νέα διαμερίσματα.

Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα οικιστικής ανάπλασης, θα απαλλαγούν από εισφορές που αφορούν τις γενικές επισκευές, ενώ όσοι διαμένουν σε κοινά διαμερίσματα (οικογένειες μοιρασμένες σε δωμάτια ενός διαμερίσματος) θα αποκτήσουν το δικό τους διαμέρισμα. Για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, αλλά έχουν αποκτήσει το διαμέρισμα στο οποίο διαμένουν με στεγαστικό δάνειο, ο νόμος εγγυάται ότι θα ισχύσουν οι όροι αποπληρωμής του δανείου που αναφέρονται στην αρχική συμφωνία του δανείου.

Στις αρχές Μαΐου οι αρχές της Μόσχας είχαν δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με 4.566 πενταώροφες πολυκατοικίες, για τις οποίες οι ένοικοί τους θα αποφασίσουν με ψηφοφορία αν θα ενταχθούν ή όχι στο πρόγραμμα οικιστικής ανάπλασης. Ο κατάλογος περιελάμβανε κτήρια που βρίσκονται σε 85 συνοικίες της παλιάς Μόσχας και σε έξι οικισμούς στα προάστιά της. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 14 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί αύριο 15 Ιουνίου.

Οι ένοικοι των εν λόγω πολυκατοικιών μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας, ενώ μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να συγκαλέσουν γενική συνέλευση των ενοίκων της πολυκατοικίας και να αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οικιστικής ανάπλασης.

Η συγκεκριμένη πολυκατοικία μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα οικιστικής ανάπλασης αν η απόφαση έχει συγκεντρώσει τα 2/3 των ιδιοκτητών, ενώ για να αποχωρήσει κανείς από το πρόγραμμα απαιτείται το 1/3 συν 1 των ψήφων των ιδιοκτητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ