ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο πιστολέρο της Βιρτζίνια - Το μήνυμα του Τραμπ για την επίθεση

Νεκρός ο πιστολέρο της Βιρτζίνια - Το μήνυμα του Τραμπ για την επίθεση
REUTERS/ JOSHUA ROBERTS

Συναγερμός σήμανε για άλλη μια φορά στις ΗΠΑ, όταν ένας ένοπλος άντρας άνοιξε πυρ το πρωί της Τρίτης σε ένα γήπεδο του μπέιζμπολ στην Αλεξάντρια της πολιτείας Βιρτζίνια, όπου βουλευτές και γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έκαναν προπόνηση.

Ο ένοπλος πυροβολούσε από τον συρμάτινο φράκτη προς το γήπεδο όπου προπονούνταν οι κοινοβουλευτικοί ενόψει του αγώνα εναντίον των Δημοκρατικών αυτήν την εβδομάδα. Οι αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά με τον ύποπτο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά του.

Από τη μια στιγμή στην άλλη, ένα συνηθισμένο πρωινό σε μια προπόνηση ρουτίνας, στο γήπεδο στο οποίο προπονούνται εδώ και χρόνια, μετατράπηκε σε εφιάλτη για τους βουλευτές. Επικράτησαν σκηνές πανικού: όλοι έτρεχαν να σωθούν, ψάχνοντας να βρουν μέρος να καλυφθούν για να αποφύγουν τους πυροβολισμούς, ενώ μερικοί πήδηξαν το φράχτη.

Συνολικά πέντε άνθρωποι διακομίστηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Στιβ Σκάλις (Steve Scalise).

virginia 2

Πηγή: Reuters

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή, ο Σκάλις, ο οποίος φέρεται να τραυματίστηκε στο γοφό, βρίσκεται σε "σταθερή κατάσταση" και χειρουργείται αυτή την ώρα.

Δύο από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί του Καπιτωλίου, που βρέθηκαν στο σημείο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

virginia 3

«Ήμουν στο γήπεδο και ακούω ένα 'μπαμ', γυρνάω και βλέπω ένα όπλο στην τρίτη βάση. Ακούω άλλο ένα 'μπαμ' και συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για κάποιον που πυροβολεί. Την ίδια στιγμή ακούω τον Στιβ Σκάλις να βγάζει μια κραυγή. Είχε χτυπηθεί. Το όπλο ήταν ημι-αυτόματο και ο δράστης συνέχισε να πυροβολεί εναντίον και άλλων προσώπων», είπε στο CNNi ο βουλευτής Μο Μπρουκς από την Αλαμπάμα, ο οποίος προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στον Σκάλις. «Πρέπει να έπεσαν 50-100 σφαίρες», πρόσθεσε ο Μπρουκς.

Πηγή: Reuters

Οι αστυνομικές αρχές κατονόμασαν τον ένοπλο ως τον 66χρονο Τζέιμς Τ. Χόντγκινσον από το Μπελβίλ του Ιλινόι. Την ταυτότητα του δράστη επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν οι πυροβολισμοί ήταν τρομοκρατική ενέργεια ή εάν μέλη του Κογκρέσου ήταν συγκεκριμένοι στόχοι», ανέφερε ο ειδικός πράκτορας του FBI, Τιμ Σλάτερ, που είναι επικεφαλής για την υπόθεση, σύμφωνα με το CNNi.

virginia 4

Πηγή: Reuters

Το χρονικό της επίθεσης

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός της αστυνομίας της Αλεξάντριας Μάικλ Μπράουν μετά το συμβάν, τόνισε ότι η αστυνομία ειδοποιήθηκε σχετικά με έναν ένοπλο που πυροβολούσε λίγο μετά τις 7 το πρωί τοπική ώρα και δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο σε μόλις 3 λεπτά.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας του Καπιτωλίου Μάθιου Βερνερόζα είπε από την πλευρά του ότι αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά με τον ύποπτο.

Capture copy copy copy

Πηγή: CNNi

Κατόπιν, ο δράστης συνελήφθη, ενώ όπως έκανε γνωστό ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, -ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το συμβάν- σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την συμπαράστασή του στον Σκάλις, τον οποίο αποκάλεσε αληθινό φίλο και πατριώτη προσθέτοντας ότι τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά θα γίνει καλά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ