ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Oι δυτικές κυρώσεις έδωσαν ώθηση σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας

Πούτιν: Oι δυτικές κυρώσεις έδωσαν ώθηση σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας
REUTERS

Η Ρωσία είναι έτοιμη να άρει τις κυρώσεις, αν η Δύση άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της απευθείας επικοινωνίας που είχε με τους Ρώσους πολίτες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δυτικές κυρώσεις είχαν και την θετική τους επίδραση στην ρωσική οικονομία, καθώς όπως είπε ,έδωσαν ώθηση σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας και ιδιαίτερα στον αγροτοβιομηχανικό τομέα.

Ένα από τα κύρια ερωτήματα που τέθηκαν στον Ρώσο πρόεδρο κατά την διάρκεια της "απευθείας γραμμής", όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται η επικοινωνία αυτή με τους ρώσους πολίτες, ήταν και το θέμα των νέων κυρώσεων που προτίθενται να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ρωσία, όπως και αν θα είναι σε θέση η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται υπό καθεστώς δυτικών κυρώσεων για μια ακόμη δεκαετία.

«Η Ιστορία της Ρωσίας δείχνει ότι σε όλη την διάρκεια της ιστορίας μας ζούσαμε με κυρώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, απαντώντας στο ερώτημα αν η Ρωσία είναι έτοιμη να ζήσει με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μια ακόμη δεκαετία. Παράλληλα επεσήμανε ότι οι δυτικοί, "αν δεν ήταν η Κριμαία, θα επινοούσαν κάτι άλλο για να περιορίσουν την Ρωσία".

Ωστόσο παρά τις αρνητικές τους επιπτώσεις, ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είχαν και την θετική τους πλευρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βάζουμε το μυαλό μας να δουλέψει, αξιοποιούμε τους πόρους μας και τους ταλαντούχους ανθρώπους».Οι κυρώσεις, κατά την άποψη του Ρώσου προέδρου, έδωσαν ώθηση σε μια σειρά τομείς της βιομηχανίας και ιδιαίτερα στην αγροτική οικονομία. «Άρχισε να αναπτύσσεται πραγματικά η παραγωγή σε τέτοιους πολύπλοκους τομείς, όπως ο τομέας της ηλεκτρονικής, ο πυραυλικός τομέας, η φαρμακευτική βιομηχανία, το τομέας των μηχανοκατασκευών στην βαριά βιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά εξαίροντας την σημαντική πρόοδο στην αγροτική οικονομία.

Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόοδο που σημειώθηκε στον αγροτοβιομηχανικό τομέα, είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με την Κίνα για να πωλούνται στην κινεζική αγορά ρωσικό χοιρινό κρέας και κρέας πουλερικών. Επεσήμανε ότι η ρωσική κυβέρνηση έκανε τα πάντα ώστε οι ντόπιοι παραγωγοί να αυξήσουν την παραγωγή οπωροκηπευτικών, λέγοντας ότι στόχος μας ήταν ο δικό μας παραγωγός να φθάσει σε τέτοιο σημείο ανάπτυξης ώστε να καλύπτει τις ανάγκες τις εσωτερικής αγοράς.

Οι εκπρόσωποι πάντως του αγροτοβιομηχανικού τομέα που συμμετείχαν στην συζήτηση, δήλωσαν στην «απευθείας γραμμή» ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στον αγροτοβιομηχανικό τομέα ξεπέρασαν το 50% από την στιγμή που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.

Όσον αφορά το θέμα της άρσης των κυρώσεων στον τομέα αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να άρει τις κυρώσεις σε περίπτωση που η Δύση άρει από την πλευρά της, τις κυρώσεις που έχει επιβάλει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ