ΚΟΣΜΟΣ

Το βράδυ βοηθούσε τους ενοίκους του φλεγόμενου Πύργου και το πρωί πήγε να δώσει τελικές εξετάσεις

Το βράδυ βοηθούσε τους ενοίκους του φλεγόμενου Πύργου και το πρωί πήγε να δώσει τελικές εξετάσεις
REUTERS/Hannah McKay

Ήταν 1:45 τα ξημερώματα της Τετάρτης και ο Rory Walsh έπρεπε να βρίσκεται στο κρεβάτι του καθώς σε λιγότερο από έξι ώρες θα έδινε τις σημαντικότερες εξετάσεις της ζωής του. Αντ' αυτού, στεκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του, φορώντας τα εσώρουχά του, με την ζέστη να είναι ανυπόφορη από τις φλόγες που είχαν τυλίξει τον 24όροφο Πύργο Grenfell στο Λονδίνο.

Ο Rory βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, καθώς παρακολουθούσε τη φωτιά στο κτίριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σπίτι του. «Δεν ήταν φυσιολογικό αυτό που συνέβαινε. Είδα ανθρώπους να ουρλιάζουν στα παράθυρα των σπιτιών τους. Νόμιζα ότι έβλεπα ταινία. Αισθάνθηκα ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι για να τους βοηθήσω» είπε ο 18χρονος στο CNNi.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, και ενώ η φωτιά είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο το κτίριο, ο Rory έβαζε τα ρούχα του και μαζί με τους γονείς του ετοιμαζόταν να πάει για δουλειά.

Η οικογένειά του έχει το Maxilla Social Club. Πρόκειται για έναν χώρο στον οποίο φιλοξενούνται κοινωνικές εκδηλώσεις. Το μαγαζί άνοιξε στις 2:15 με στόχο να λειτουργήσει ως αυτοσχέδιο καταφύγιο για τους ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν από το φλεγόμενο κτίριο και δεν είχαν που να πάνε.

«Πήγα με τον πατέρα μου στην αστυνομία και ενημερώσαμε ότι όποιος χρειάζεται βοήθεια μπορεί να έρθει στο μαγαζί μας. Μέσα σε λίγα λεπτά, ήρθαν πολλοί άνθρωποι για να βοηθήσουν και να φέρουν ότι είχαν στο σπίτι τους. Ήρθαν αρκετοί μουσουλμάνοι φέρνοντας νερό και φαγητό. Ευτυχώς είχαν μείνει ξύπνιοι για το Ραμαζάνι» ανέφερε ο Rory και πρόσθεσε:

Δεν έχει σημασία η φυλή ή η θρησκεία. Εάν είσαι γείτονάς μας, είσαι μέλος της οικογένειάς μας.

Για τις επόμενες πέντε ώρες ο 18χρονος εργαζόταν ακούραστα μαζί με τους γονείς του φροντίζοντας τους τραυματίες σε έναν ήσυχο και ασφαλές χώρο ενώ ταυτόχρονα διένειμε τρόφιμα στους υπόλοιπους.

«Έτρεχα πάνω κάτω στους δρόμους κρατώντας ένα καρότσι για ψώνια και έδινα νερό και φαγητό», τόνισε.

Περίπου στις 8 το πρωί ο Rory πήγε στο κολέγιο στον Τάμεση για να δώσει τις κρίσιμες εξετάσεις. Ο ίδιος ανέφερε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να επιστρέψει στο κατάστημα των γονιών του για να συνεχίσει να βοηθάει. «Ήμουν ένας από τους άτυχους φοιτητές» είπε.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο ίδιος αλλά και άλλοι συμφοιτητές του, μία φοιτήτρια που ζούσε στο κτίριο που τυλίχθηκε στις φλόγες πήγε κανονικά για να δώσει εξετάσεις.

Η εξέταση του 18χρονου διήρκησε λίγες ώρες. Όταν τελείωσε, επέστρεψε στο μαγαζί. «Θέλουμε απλά να προσφέρουμε στην κοινότητα» είπε.

Όσο για τα αποτελέσματα των εξετάσεων; «Αν καταφέρω να πάρω ένα C, θα είμαι ικανοποιημένος» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ