ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία επικρίνει τις ΗΠΑ για τις μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Η Γερμανία επικρίνει τις ΗΠΑ για τις μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
REUTERS/Hannibal Hanschke

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανησυχεί ότι οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβολή προστίμων σε ευρωπαϊκές εταιρίες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η υπουργός Οικονομίας προειδοποίησε για πιθανά αντίποινα.

Την Τετάρτη, Αμερικανοί γερουσιαστές ενέκριναν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τη φερόμενη ανάμειξή της στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016, περιλαμβανομένων και κάποιων σε ορισμένα ρωσικά ενεργειακά έργα. Δεν επρόκειτο για κάποια συντονισμένη κίνηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Μέρκελ συμμερίζεται τις ανησυχίες που εξέφρασαν για τις νέες κυρώσεις ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν σε κοινή τους δήλωση την Πέμπτη.

«Η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας εγείρει ακριβώς τα ίδια ερωτήματα για εκείνην όπως για τον κ. Κερν και τον κ. Γκάμπριελ. Πρόκειται, για το θέσω επιεικώς, για μια παράξενη κίνηση από την αμερικανική Γερουσία», δήλωσε ο Ζάιμπερτ σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος είπε ότι ήταν «περίεργο» που οι κυρώσεις που έχουν στόχο να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τη φερόμενη ανάμειξή της στις αμερικανικές εκλογές θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε πρόστιμα σε βάρος ευρωπαϊκών εταιριών.

«Αυτό δεν πρέπει να συμβεί», δήλωσε. «Γενικά, απορρίπτουμε τις κυρώσεις με επιπτώσεις που υπερβαίνουν την επικράτεια μιας χώρας, δηλαδή που έχουν αντίκτυπο σε τρίτες χώρες», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι εγκατέλειψε την καθιερωμένη κοινή προσέγγιση με την Ευρώπη για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προειδοποιώντας για πιθανά αντίποινα εάν η Ουάσινγκτον επιβάλει πρόστιμα σε γερμανικές επιχειρήσεις.

«Λυπάμαι που η κοινή προσέγγιση της Ευρώπης και των ΗΠΑ για τη Ρωσία και οι κυρώσεις έχουν υπονομευθεί και εγκαταλειφθεί με αυτό τον τρόπο», δήλωσε η Τσίπρις σε συνέντευξή της στο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια, μένει να φανεί εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα εγκρίνει την πρόταση των γερουσιαστών για την επιβολή κυρώσεων σε ευρωπαϊκές εταιρίες που λαμβάνουν μέρος ή χρηματοδοτούν ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός αερίου Nord Stream 2.

«Εάν το κάνει, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε απέναντι σε αυτό», πρόσθεσε η Τσίπρις.

Ανάμεσα στις εταιρίες που συμμετέχουν στο έργο του Nord Stream 2 περιλαμβάνονται θυγατρικές της γερμανικής εταιρίας χημικών BASF Group και της εταιρίας διανομής ενέργειας και αερίου E.ON.

Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν και γαλλικές εταιρίες, όπως η εταιρία υπηρεσιών κοινής ωφελείας Engie.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συντονιστούν με τις ευρωπαϊκές χώρες και τους εταίρους τους στην Ομάδα των 7 (G7) πριν επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

«Για πολλά χρόνια, τονίζαμε στις ΗΠΑ τις δυσκολίες που πυροδοτούν οι νόμοι η εμβέλεια των οποίων υπερβαίνει την επικράτεια μιας χώρας», δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Σε θέματα που συνδέονται με την ασφάλεια και την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, θα θέλαμε οι ΗΠΑ να σέβονται τον απαιτούμενο συντονισμό, ειδικά εντός του πλαισίου της G7».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ