ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Εξαγριωμένοι πολίτες εισέβαλαν στο δημαρχείο του Κένσιγκτον (pics&vid)

Λονδίνο: Εξαγριωμένοι πολίτες εισέβαλαν στο δημαρχείο του Κένσιγκτον (pics&vid)
REUTERS

Εκατοντάδες οργισμένοι πολίτες εισέβαλαν στο δημαρχείο του Κένσιγκτον, ζητώντας δικαιοσύνη έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους μέχρι στιγμής.

Καθώς οι διαδηλωτές επιχείρησαν να ανέβουν σε επάνω ορόφους του κτιρίου, η αστυνομία επιχείρησε να τους εμποδίσει και ξέσπασαν συμπλοκές.

Οι διαδηλωτές φαίνεται να οργανώθηκαν από τον φίλο κάποιου, ο οποίος χάθηκε στην πυρκαγιά. Το κύριο αίτημά τους είναι τα θύματα να μετεγκατασταθούν εντός του δήμου, ενώ ζητούν ακόμα να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους από τη φωτιά.

«Ζητάμε έρευνα» και «Ζητάμε δικαιοσύνη», φώναζαν εξαγριωμένοι οι συγκεντρωμένοι έξω από το δημαρχιακό μέγαρο, οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ των αγνοούμενων συγγενών και φίλων τους.

kens 3

kens 2
kensington 2
kens 4

Πηγή: Reuters

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές περίμεναν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να εξέλθει από μια εκκλησία, όπου επισκέφτηκε συγγενείς των θυμάτων και της ζητούσαν να παραιτηθεί.

«Βγάλτε την έξω» φώναζε το πλήθος, ενώ σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph υπήρχαν αναφορές ότι η πρωθυπουργός θα μπορούσε «να παγιδευτεί στην εκκλησία». Η Μέι τελικά βγήκε από μια πλαϊνή πόρτα, με ισχυρή αστυνομική συνοδεία, υπό τους ευφημισμούς του πλήθους που την αποκαλούσε «δειλή». Μερικοί, μάλιστα, έτρεξαν πίσω από το αυτοκίνητο που μετέφερε την πρωθυπουργό και της φώναζαν.

Η Μέι ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ύψους 5 εκατομμυρίων λιρών στους πληγέντες από τη φωτιά.

«Το πακέτο στήριξης που ανακοινώνω σήμερα είναι να δοθεί στα θύματα η άμεση στήριξη που χρειάζονται για να φροντίσουν τους εαυτούς τους και τους οικείους τους. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τι περισσότερο χρειάζεται να γίνει», δήλωσε η πρωθυπουργός με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της.

may

Πηγή: reuters

Το βράδυ της Παρασκευής είναι προγραμματισμένες τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

kens

Πηγή: Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ