ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικό αντιτορπιλικό συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο στην Ιαπωνία (pics&vid)

Αμερικανικό αντιτορπιλικό συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο στην Ιαπωνία (pics&vid)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο δυτικά της Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το πλοίο USS Fitzgerald συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο 56 ναυτικά μίλια (περίπου 103 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της Γιοκοσούκα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο πλοίαρχος του αμερικανικού αντιτορπιλικού και ένας ναύτης ενώ άλλοι επτά αγνοούνται.

Ο τραυματισμένος ναύτης του αντιτορπιλικού USS Fitzgerald και ο πλοίαρχος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε ο έβδομος στόλος των ΗΠΑ.

«Ως αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο τραυματίες που χρειάστηκαν επείγουσα διακομιδή. Ο ένας ήταν ο πλοίαρχος Μπράις Μπένσον, ο διοικητής του Φιτζέραλντ, ο οποίος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο του Ναυτικού στη Γιοκοσούκα και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση. Μια δεύτερη ιατρική διακομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κατάσταση άλλων τραυματιών βρίσκεται υπό εκτίμηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του έβδομου στόλου το πολεμικό, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές και έχει βάλει νερό σε κάποια διαμερίσματά του, πλέει με περιορισμένη ισχύ αλλά με τη χρήση της δικής του μηχανής — διατηρεί μικρή ταχύτητα, μόλις τριών κόμβων — κι αναμένεται να ελλιμενιστεί σε περίπου δύο ώρες.

Το εξαιρετικά σπάνιο ναυτικό ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας νοτιοδυτικά της Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας.

Νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί έκανε λόγο για πολλούς τραυματισμούς από τη σύγκρουση. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο το αντιτορπιλικό έχει υποστεί μεγάλες ζημιές πάνω και κάτω από την ίσαλο, έχει βάλει νερά σε πολλά τμήματά του και δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα.

Ωστόσο εκπρόσωπος του 7ου στόλου ανέφερε αργότερα πως το πλοίο κινείται χωρίς βοήθεια.

1

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε πλάνα του αντιτορπιλικού τα οποία μαγνητοσκοπούνταν από τον αέρα, στα οποία ήταν εμφανείς μεγάλες ζημιές στη δεξιά πλευρά του Φιτζέραλντ. Οι ζημιές είναι εμφανείς ακριβώς δίπλα στα συστήματα ραντάρ Aegis και πίσω από τους σωλήνες κάθετης εκτόξευσης πυραύλων.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ούτε το αμερικανικό πολεμικό ούτε το φιλιππινέζικο εμπορικό πλοίο διατρέχουν τον κίνδυνο να βυθιστούν, όμως υπάρχουν πληροφορίες ότι αγνοούνται μέλη των πληρωμάτων τους. Ιαπωνικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αγνοούνται τουλάχιστον επτά μέλη του πληρώματος του Φιτζέραλντ, ωστόσο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει ότι αγνοούνται ναύτες.

2

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό ζήτησε τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος της Ιαπωνίας, το οποίο έστειλε περιπολικά, ρυμουλκά και ένα ελικόπτερο στην περιοχή.

4

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ