ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ξεκίνησε τις εργασίες του το 39ο Συνέδριο των Ισπανών Σοσιαλιστών

Ισπανία: Ξεκίνησε τις εργασίες του το 39ο Συνέδριο των Ισπανών Σοσιαλιστών
REUTERS/ SERGIO PEREZ

Με τον Γενικό Γραμματέα του Πέδρο Σάντσεθ να είναι πλέον απόλυτος κύριος του εσωκομματικού παιχνιδιού άνοιξε το Σάββατο τις εργασίες του στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο της Μαδρίτης το 39ο συνέδριο του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), με κύριο σύνθημα το «Είμαστε η Αριστερά».

Ενδυναμωμένος από την συντριπτική εκλογή του, με πάνω από 50% στις εσωκομαμτικές εκλογές, ο Σάντσεθ έχει επιδοθεί σε μία εκ βάθρων ανασύσταση της εκτελεστικής επιτροπής -η σύνθεση της οποίας αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία στο παρόν συνέδριο- και του καταστατικού του κόμματος. Ήδη ο Σάντσεθ έχει προχωρήσει σε μία πρώτη ρήξη, προτείνοντας μία σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής που δεν θα περιλαμβάνει πλέον σχεδόν αποκλειστικά τους περιφερειακούς «βαρόνους», τους επικεφαλής των μεγάλων τοπικών επιτροπών, αλλά προβλέπει και τη συμμετοχή μαχητικών στελεχών από τη βάση και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την είσοδό του, ο Λουίς Άβαλος, το δεξί χέρι του Σάντσεθ, απαντώντας στην ερώτηση εάν τελείωσε η εποχή των «βαρόνων» τόνισε πως το PSOE είναι ένα «πολυσυλλεκτικό κόμμα, κυρίως ένα κόμμα δημοκρατικό» και κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να ακολουθήσουν το δίδαγμα δημοκρατίας που προτείνει το κόμμα του.

Επιπλέον, ο Σάντσεθ κατόρθωσε τις τελευταίες 48 ώρες να εξασφαλίσει τη στήριξη και αντιπάλων του, με τον τρίτο διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος, Πάτσι Λόπεθ, να δηλώνει πρόθυμος να συμμετάσχει στη νέα σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής, μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Ακόμη μία επιτυχία για τον Σάντσεθ είναι κι η ενσωμάτωση στο νέο εκτελεστικό του σχήμα και του σημαντικού επικεφαλής του κόμματος στην Εξτρεμαδούρα Γκιγιέρμο Φερνάντεθ Βάρα, ο οποίος τόνισε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο συνέδριο πως «πάντοτε υποστήριζε σε μία αλλαγή της εκτελεστικής οργάνωσης του κόμματος και είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί το συνέδριο σε πνεύμα ενότητας, που το αξιώνει η χώρα κι ο λαός. Έχουμε την ευκαιρία να βγει από το συνέδριο ένα PSOE ενωμένο και δυνατό».

Όλα τα μεγάλα στελέχη του κόμματος, προσερχόμενα στο συνέδριο υπογράμμιζαν τη σύμπνοια που διακατέχει όλους για ενότητα και τη στήριξη που δίνουν στην πρωτοβουλία εσωκομματικής αλλαγής που προωθεί ο Σάντσεθ, με στόχο να ξαναπροσδώσει μία κυβερνητική πνοή στο PSOE, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει αυτοδυναμία σε επόμενες εκλογές και χωρίς αναγκαστικές συνεργασίες με άλλες δυνάμεις.

Ενδεικτικό της κυριαρχίας του Σάντσεθ είναι πως ακόμη κι η κύρια εσωκομματική του αντίπαλος, η Σοσάνα Ντίαθ, ανοικτά τουλάχιστον, επικροτεί τη νέα μορφή που θέλει να επιβάλει στο κόμμα ο Σάντσεθ. Όπως δήλωσε προσερχόμενη στους δημοσιογράφους, που παρακολουθούμε τις εργασίες του συνεδρίου «έχω τονίσει ήδη και με κάθε σαφήνεια πως η εκτελεστική επιτροπή που προτείνει ο Πέδρο Σάντσεθ μου φαίνεται πολύ καλή, γιατί θέλει ακριβώς να περιστοιχίζεται από τους καλύτερους που θα μπορέσουν να κυβερνήσουν την Ισπανία. Και γι΄ αυτό πιστεύω πως είναι πολύ καλοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ