ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία: Ο σαρωτικός Μακρόν φέρνει αλλαγές στα υπόλοιπα κόμματα

Εκλογές Γαλλία: Ο σαρωτικός Μακρόν φέρνει αλλαγές στα υπόλοιπα κόμματα
REUTERS/ JEAN-PAUL PELISSIER

Σχεδόν 47 εκατομμύρια εκλογείς ψηφίζουν σήμερα Κυριακή για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που αναμένεται να δώσει στον Εμανουέλ Μακρόν συντριπτική πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση, όπου η αντιπολίτευση κινδυνεύει να καταρρακωθεί.

Το ποσοστό της συμμετοχής μέχρι τις 10 το πρωί έφτανε το 17,75% έναντι 21,41% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Την ψηφοφορία αναμένεται να σημαδέψει νέα αύξηση της αποχής στο τέλος μιας μακράς εκλογικής συνέχειας, που άρχισε το φθινόπωρο με τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς, η οποία θα γνώριζε την πανωλεθρία των παραδοσιακών κομμάτων και μια αναστάτωση σχεδόν πρωτοφανή του πολιτικού τοπίου.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα και θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 18.00. Στις 20.00 θα κλείσουν τα εκλογικά τμήματα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Ένα μέρος των Γάλλων στα Υπερπόντια Εδάφη και στο εξωτερικό ψήφισε ήδη από το Σάββατο.

macron

Πηγή: Reuters

Ψήφισε ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε το πρωί στο δημαρχείο του Τουκέ (Πα-ντε-Καλαί), πριν μεταβεί στην περιοχή του Παρισιού για να προεδρεύσει της τελετής για την 77η επέτειο από το ιστορικό, πολεμικό διάγγελμα που είχε απευθύνει προς το έθνος ο Σαρλ ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940.

Ο Μακρόν ψήφισε στις 9.00 το πρωί χωρίς τη σύζυγό του Μπριζίτ, σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή. Ο αρχηγός του κράτους χαιρέτισε αρκετούς ανθρώπους που τον περίμεναν έξω από το δημαρχείο και έβγαλαν "σέλφι" μαζί του.

Στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν είχε ψηφίσει προς το μεσημέρι με τη σύζυγό του. Σήμερα, εκπλήρωσε το εκλογικό του καθήκον νωρίς, προτού επιβιβαστεί σε ελικόπτερο για το Μον-Βαλεριέν.

Ψήφισε η Λεπέν

Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές, στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε στο Ενέν-Μπομόν, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP.

Η Λεπέν συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης αυτής, η οποία αριθμεί περίπου 26.000 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα προπύργια του ακροδεξιού κόμματος. Ο Μπριουά προέρχεται από το Εθνικό Μέτωπο.

Η Λεπέν δεν έκανε καμία δήλωση στους περίπου 20 δημοσιογράφους που την περίμεναν σε σχολείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο.

ffff

Πηγή: Reuters

Υπουργός με 136 ψήφους

Μόνη από έξι υπουργούς υποψήφιους στις εκλογές μετά τον πρώτο γύρο, η Ανίκ Ζιραρντέν (Υπερπόντια Εδάφη) επανεξελέγη τελικά σε Σεν-Πιέρ και Μικελόν με μόλις 136 ψήφους παραπάνω.

Στον 'Αγιο Μαρτίνο και στον 'Αγιο Βαρθολομαίο, δύο νησιά στην Καραϊβική, που κατά παράδοση ψηφίζουν δεξιά, η υποψήφια της παράταξης République en Μarche (REM) του Εμανουέλ Μακρόν ηττήθηκε από την Κλερ Ζαβουά των Ρεπουμπλικανών, που εξελέγη με 54,73% των ψήφων. Στη Γουιάνα, ο απερχόμενος βουλευτής του DVG Γκαμπριέλ Σερβίλ επανεξελέγη. Θα είναι στην Εθνοσυνέλευση με τον Λεναΐκ Αντάμ, που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του REM. Η Γουαδελούπη εξέλεξε τέσσερις νέους βουλευτές: δύο του DVG (Ζιστίν Μπενέν και Μαξ Ματιασέν) έναν του REM (Ολιβιέ Σερβά) και μια σοσιαλίστρια (Ελέν Βενκέρ-Κριστόφ). Στη Μαρτινίκα, μια γυναίκα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Ζοζέτ Μανέν, του DVG) και τρεις απερχόμενοι επανεξελέγησαν.

Το νέο κίνημα του Μακρόν, με το οποίο έχουν συμμαχήσει οι κεντρώοι του Φρανσουά Μπαϊρού, μπορεί να επικρατήσει σε 400 έως 470 εκλογικές περιφέρειες από τις 577 συνολικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις, εξασφαλίζοντας μια από τις ισχυρές πλειοψηφίες στην 5η Δημοκρατία.

Μόνο 222 απερχόμενοι βουλευτές προκρίνονται για το δεύτερο γύρο.

1.146 υποψήφιοι, από τους οποίους το 40% είναι γυναίκες, διεκδικούν μια από τις 573 ακόμη έδρες για μια περίοδο πέντε ετών.

Μόνο τέσσερις βουλευτές εξελέγησαν στον πρώτο γύρο, εξαιτίας της μεγάλης αποχής.

Μικρός κυβερνητικός ανασχηματισμός;

Με 13,74% στον πρώτο γύρο, η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) και το Κομμουνιστικό κόμμα (PCF) αναμένεται να συμμαχήσουν για να μπορέσουν να φθάσουν τις 15 έδρες που απαιτούνται για να σχηματίσουν μια ομάδα.

Το Εθνικό Μέτωπο (FN, 13,3% στις 11 Ιουνίου) πιστώνεται 1 έως 5 έδρες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Λεπέν στο Ενέν-Μπομόν.

Την επομένη των εκλογών αυτών, ο Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται, σύμφωνα με την παράδοση, να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης για να αναλάβει να σχηματίσει νέα.

Στην εβδομάδα αυτή θα κυριαρχήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κατανομή των βασικών θέσεων της Εθνοσυνέλευσης ενόψει της εναρκτήριας συνεδρίασης της 27ης Ιουνίου, κατά την οποία που θα εκλεγεί ο διάδοχος του Κλοντ Μπαρτολόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ