ΚΟΣΜΟΣ

«Καθαρή» νίκη του Μακρόν δείχνουν οι προβλέψεις - Αμφισβητούν το αποτέλεσμα Λεπέν και Μελανσόν

«Καθαρή» νίκη του Μακρόν δείχνουν οι προβλέψεις - Αμφισβητούν το αποτέλεσμα Λεπέν και Μελανσόν
REUTERS/Christophe Archambault/Pool

«Καθαρή» νίκη του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δείχνουν οι προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Το προεδρικό κόμμα La Republique en Marche (REM) και οι σύμμαχοί του Modem εξασφαλίζουν 355-403 έδρες στην 577μελή βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, το κόμμα Les Republicains λαμβάνει 125 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 49, η Ανυπότακτη Γαλλία 30 και το Εθνικό Μέτωπο 8 έδρες.

Αγνωστος εδώ και τρία χρόνια, εξελέγη στις 7 Μαΐου στα 39 του χρόνια πρόεδρος της χώρας και σήμερα κέρδισε το τελευταίο του στοίχημα: τον έλεγχο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για να εφαρμόσει δύσκολες «σοσιαλφιλελεύθερες» μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την θέση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το ποσοστό της αποχής καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, έφτασε το 57% έως το 58%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την Γαλλία.

Το ιστορικό ρεκόρ εξηγείται, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, από την βεβαιότητα της επικράτησης του κόμματος του Μακρόν, την κόπωση από τον εκλογικό μαραθώνιο που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις προκριματικές εκλογές στην γαλλική δεξιά και την αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.

Σημειώνεται ότι στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών η αποχή άγγιξε το 51,29%.

Εγκαταλείπει την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Καμπαντελίς

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά.

22222

(Πηγή: wikipedia)

«Η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι αναμφισβήτητη», δήλωσε ο πρώτος γραμματέας του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

«Απόψε , παρά μία ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς, η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη...ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί», πρόσθεσε.

«Ο Μακρόν δεν έχει τη νομιμοποίηση» λόγω αποχής, λένε Λεπέν – Μελανσόν

Ζήτημα νομιμοποίησης, εξαιτίας της μεγάλης αποχής, έθεσαν η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν και ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου δήλωσε ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι ιδέες του αποτελούν «μειοψηφία» στη χώρα, ενώ το Εθνικό Μέτωπο θα πολεμήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν προσθέτοντας ότι το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του υπερασπίζονται «τα συμφέροντα της ιεραρχίας».

5555555

(Πηγή: REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo)

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την νομιμοποίηση για την διάλυση του εργασιακού νόμου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν.

«Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον», πρόσθεσε ο Μελανσόν.

2017 04 23T204230Z 1738132967 RC14747B0560 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION MELENCHON

(Πηγή:REUTERS/Stephane Mahe)

Εντουάρ Φιλίπ: «Οι Γάλλοι προτίμησαν την ελπίδα από την οργή»

«Οι Γάλλοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία προτίμησαν την ελπίδα από την οργή, την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία και την εμπιστοσύνη από την αναδίπλωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

«Πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τέτοια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Το οφείλουμε στην βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα πνοή στην δημοκρατία. Το οφείλουμε επίσης στους Γάλλους που θέλησαν να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ