ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα χαιρετίζει το ελληνικό «μπλόκο» στην ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κίνα χαιρετίζει το ελληνικό «μπλόκο» στην ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/Φωτογραφία αρχείου

Το «μπλόκο» της Ελλάδας στην κοινή δήλωση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ με την οποία ασκούσε κριτική στην Κίνα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλωσορίζουν Κινέζοι αναλυτές.

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, σημειώνουν ότι «δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων μόνο χωρών δεν βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη ΕΕ.

Την στάση της Αθήνας, στο συγκεκριμένο ζήτημα επικροτεί ο κινεζικός τύπος. Η εφημερίδα Global Times του Πεκίνου, με δημοσίευμα της, αναφέρει ότι Κινέζοι αναλυτές με αφορμή την εξέλιξη αυτή ζητούν πιο δίκαιη αντιμετώπιση και μεγαλύτερη κατανόηση από την Ευρώπη.

Στο ίδιο δημοσίευμα Κινέζος αξιωματούχος επισημαίνει πως είναι διαφορετική η αντίληψη σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει η Κίνα με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Κίνα εστίασε την προσοχή της στην επιβίωση του λαού και στην ανάπτυξη δικαιωμάτων, ενώ δυτικές χώρες δίνουν προσοχή περισσότερο στα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία. Για την Κίνα, τα πιο σημαντικά και επείγοντα ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετίζονται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού, κάτι που απαιτεί κοινωνική σταθερότητα, που επιτυγχάνεται με κάποιους κοινωνικούς περιορισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

KINA MESA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ