ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων θα συνοδεύσουν τον Ν. Αναστασιάδη στην Ελβετία

Κύπρος: Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων θα συνοδεύσουν τον Ν. Αναστασιάδη στην Ελβετία
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σύσσωμη η κυπριακή πολιτική ηγεσία θα βρεθεί μαζί με τον Πρέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο θέρετρο Κρανς-Μοντανά της Ελβετίας η οποία ξεκινά την Τετάρτη 28 Μαϊου. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις ενώ τα κόμματα κατέθεσαν τις θέσεις και απόψεις τους.

Ο κ. Παπαδόπουλος, διαβεβαίωσε επίσης ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υλοποιηθεί πλήρως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, διαψεύδοντας ισχυρισμό του προέδρου των Οικολόγων, ο οποίος είχε πει νωρίτερα ότι ο Πρόεδρος είχε δηλώσει πως οι γεωτρήσεις είναι θέμα των εταιρειών.

Ερωτηθείς για κοινή πρόταση την οποία κατέθεσαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, η οποία προβλέπει πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και πλήρης αποχώρηση του κατοχικού στρατού πριν από την εφαρμογή της λύσης, ο ίδιος είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης ακούει και λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των κομμάτων.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακοτρείο, μετά τη συνεδρία ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να πάει επαρκώς προετοιμασμένη στις συνομιλίες και ζήτησε να υπάρξει ενότητα, ή τουλάχιστόν οι ηγέτες να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό πρόσωπο από προηγούμενες φορές.

Για το λόγο αυτό είπε ότι πρότεινε στην πολιτική ηγεσία να τηρήσει εκεχειρία, χωρίς δηλώσεις όσο διαρκούν οι συνομιλίες της, ώστε το Εθνικό Συμβούλιο να συνεδριάζει σε καλύτερο κλίμα. Ανέφερε δε ότι κάλεσε κάποιους πολιτικούς αρχηγούς, που είπαν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο, να βάλουν πάνω απ' όλα τα συμφέροντα της Κύπρου.

Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το ΑΚΕΛ να δεχθεί εγγυητικά επεμβατικά δικαιώματα από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε με τη σειρά του ότι με το κοινό έγγραφό τους, τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη ζητούν από τον κ. Αναστασιάδη όπως υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση και επιπρόσθετα να την καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Προσέθεσε ακόμη ότι αύριο θα παρουσιάσει το περιεχόμενο του κοινού εγγράφου σε συνέντευξη Τύπου.

Έγγραφο, με στόχο να διαμορφωθεί ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις κατέθεσε και η Συμμαχία Πολιτών, χωρίς να ανακοινώσει το περιεχόμενό του. Ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Λιλλήκας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει κινήσεις τακτικής με κίνδυνο να κηρυχθεί αδιέξοδο το οποίο θα οδηγήσει σε επιμερισμό ευθυνών.

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι ενόψει της διάσκεψης η Συμμαχία Πολιτών αναστέλλει όλες τις προεκλογικές της δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητά του κ. Αναστασιάδη και είπε ότι για να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια ο Κύπριος Πρόεδρος και οι σύμβουλοί του πρέπει να παραμείνουν σταθεροί σε κάποιες θέσεις ώστε να η ΕΔΕΚ να μπορέσει να τις στηρίξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ