ΚΟΣΜΟΣ

Μόντρεαλ: Δύο φούρνοι έχουν διχάσει μια γειτονιά με τα... μπέιγκελ τους

Μόντρεαλ: Δύο φούρνοι έχουν διχάσει μια γειτονιά με τα... μπέιγκελ τους
Twitter/@james_oflaherty

Είναι μια «κόντρα» που κρατά εδώ και πολλές δεκαετίες. Ρωτήστε τους κατοίκους της περιοχής τι προτιμούν και ίσως γίνετε μάρτυρες ενός έντονου καυγά. Όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν ως αντιπαράθεση μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά στην πραγματικότητα το μήλον της έριδος είναι... τα μπέιγκελ και οι δημιουργοί τους δύο γειτονικoί φούρνοι στο Μόντρεαλ που έχουν πιστούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς.

Είναι 3 τα ξημερώματα της Κυριακής και μια μεγάλη ουρά ανθρώπων περιμένει για να προμηθευτεί το γευστικό μπέιγκελ στην οδό Fairmount. Η ίδια εικόνα υπάρχει και σε ένα μαγαζάκι στην άλλη γωνία, στην οδό St-Viateur.

Τα δύο μαγαζιά υπηρετούν την «κουλτούρα» του μπέιγκελ που κατέκτησε το Μόντρεαλ στις αρχές του 1900 και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής της πόλης μέχρι σήμερα.

Κάθε κάτοικος της περιοχής είναι φίλοι του ενός και εχθρός του άλλου. Το κατάστημα που του σύστησαν οι γονείς του όταν ήταν παιδί είναι αυτό που θα τον συντροφεύει σε όλη του την ζωή, αυτό που θα υπερασπίζεται σε κάθε αντιπαράθεση.

«Σε όποιο πήγαινες σαν παιδί, εκεί θα μείνεις πιστός», λέει ο Robert Morena, ένας εκ των ιδιοκτητών του St-Viateur Bagel, μιλώντας στο CNNi.

Ερωτώμενος για το μέγεθος της κόντρας των οπαδών των δύο φούρνων, ο Irwin Shlafman, ιδιοκτήτης του Fairmount Bagels, τόνισε πως πρόκειται για περίπτωση ανάλογη του Muhammad Ali εναντίον Joe Frazier.

«Είναι οι καλύτεροι στον κόσμο στην θέση τους και δεν βλέπω γιατί να είναι λάθος το να είσαι οπαδός του Ali και όχι του Frazier».

Στην κόντρα ενεργό μέρος παίρνουν και γειτονικές καφετέριες που επιλέγουν τα προμηθευτούν τα προϊόντα του ενός ή του άλλου. Ο Gianni Pezzulo, ιδιοκτήτης καφέ, επιλέγει το Fairmount Bagel και εξηγεί: «Το Fairmount είναι ανοιχτό περισσότερο καιρό και θεωρώ αξιοθαύμαστο πως είναι ακόμη στην κορυφή μετά από τόσα χρόνια». «Είναι δύσκολη επιλογή αλλά το προϊόν του Fairmount είναι καλύτερο».

Οι οικογένειες στις οποίες ανήκουν τα μαγαζιά ορκίζονται πως οι σχέσεις τους είναι φιλικές. Τονίζουν πως και οι δύο είναι αφοσιωμένοι στην παράδοση της πόλης και έχουν υπάρξει φορές που για να υπηρετήσουν αυτή την παράδοση έχουν βοηθήσει η μία την άλλη.

Και τα δύο καταστήματα είναι ανοιχτά όλη μέρα, κάθε μέρα. Οι φούρνοι τους δεν σταματούν ποτέ να δουλεύουν.

Το St-Viateur Bagel γιορτάζει φέτος τα 60α γενέθλιά του, ενώ το Fairmount Bagel θα κλείσει τα 100 το 2019. Και τα δύο έχουν καταφέρει να κάνουν το μπέιγκελ του Μόντρεαλ παγκοσμίως γνωστό.

Ο Shlafman θυμάται την ημέρα που μια λιμουζίνα σταμάτησε μπροστά από τον φούρνο του και ένας Ιάπωνας επιχειρηματίας μπήκε στο μαγαζί κρατώντας έναν χαρτοφύλακα. Μέσα στον χαρτοφύλακα είχε έναν χάρτη στον οποίο είχε σημαδέψει με μαρκαδόρο την απόσταση από το Τόκιο μέχρι το Fairmount Bagel.

Το Fairmount μπορεί να υπερηφανεύεται επίσης για το ότι είναι το πρώτο μαγαζί που έστειλε το μπέιγκελ του στο... διάστημα. Το 2018 ο αστροναύτης Gregory Chamitoff, ξάδελφος του Shlafman, πήρε μαζί του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το αγαπημένο του σνακ. Δεν μπορούσε να αντέξει έξι μήνες χωρίς να φάει.

Montreal bagel wars: The rival bakeries dividing a neighborhood

Mayssam Samaha, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ