ΚΟΣΜΟΣ

Brexit με καλές σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας επιθυμεί η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (pic)

Brexit με καλές σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας επιθυμεί η πλειοψηφία των Ευρωπαίων  (pic)
REUTERS/Francois Lenoir

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μην υποχωρήσει στις βασικές αρχές της αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσει να διατηρήσει μια καλή σχέση με την Βρετανία στις διαπραγματεύσεις με το Brexit. Αυτό επιθυμεί το 65% των πολιτών από χώρες της Ένωσης όπως προκύπτει από τα στοιχεία δημοσκόπησης στην οποία συμμετείχαν πολίτες από Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία και Πολωνία.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση της εταιρείας Chatham House-Kantar έδειξε ότι μόλις το 18% των πολιτών εννέα ευρωπαϊκών χωρών, σε σχέση με το 49% του βρετανικού λαού, πιστεύουν το αντίθετο: δηλαδή ότι η Κομισιόν θα πρέπει να επιδιώξει τη στενότερη δυνατή σχέση με το Λονδίνο εις βάρος των αξιών της κατά τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την Δευτέρα.

Από τους ερωτηθέντες, το 57% απάντησαν ότι η ΕΕ έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας του Brexit, ενώ το 46% εκτιμούν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι αρνητική για το μπλοκ. Αντίθετα, το 70% των Βρετανών θεωρούν ότι η ΕΕ θα πληγεί από το βρετανικό «διαζύγιο».

18138861

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη τους πρώτους μήνες του έτους και πριν από τις εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από καθεμία εκ των 10 χωρών περιλαμβανομένης της Βρετανίας. Συνολικά, η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (58%) από δέκα χώρες θεωρούν ότι μια ακόμη χώρα της ΕΕ ενδέχεται να εγκαταλείψει το μπλοκ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα τέσσερα πέμπτα των Ελλήνων, που έχουν πληγεί περισσότερο από την χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, όπως επισημαίνει η Guardian, υποστηρίζουν αυτή τη θέση σε σχέση με λιγότερο από τους μισούς Ούγγρους και Πολωνούς.

Στην ερώτηση ποιό θεωρούν ότι είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της ΕΕ, οι περισσότεροι ερωτηθέντες από την ηπειρωτική Ευρώπη (17%) απάντησαν ότι είναι η ελευθερία να ζήσουν και να εργαστούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Συνθήκη του Σένγκεν (επίσης 17%), ενώ ακολουθούν η ειρήνη στην Ευρώπη και το ευρώ (13%) και τέλος η ενιαία αγορά (8%).

Ωστόσο, το 29% των Βρετανών απάντησαν ότι η ΕΕ δεν έχει συνεισφέρει σημαντικά σε κάτι σε αντίθεση με το 14%, κατά μέσον όρο, που είναι το ποσοστό για τις υπόλοιπες εννέα χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναφορικά με την μετανάστευση, το 35% θεωρούν ότι είναι θετική για τη χώρα τους και το 34% έχουν αντίθετη άποψη.

Στην Ισπανία το 38% απάντησαν ότι η μετανάστευση έχει ωφελήσει την χώρα. Αντίθετα, μόλις το 7% των Ελλήνων και των Ούγγρων θεωρούν ότι η μετανάστευση υπήρξε θετική για την χώρα τους, σε αντίθεση με το 68% και το 74% αντίστοιχα που την βρίσκουν αρνητική.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στις 10 χώρες που συμμετείχαν (53%) αισθάνονται ότι «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και ο μουσουλμανικός δεν συμβιβάζονται». Αυτό εμφανίζεται πιο έντονα στην Πολωνία όπου τα δύο τρίτα μοιράζονται αυτή την άποψη, στην Ελλάδα (64%) και σε Αυστρία και Ουγγαρία (από 62%). Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης την έντονη αντίθεση στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (61%). Αυτό εμφανίζεται πιο έντονα στην Αυστρία (82%) και σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο (από 73%).

Αναφορικά με την χρηματοπιστωτική κρίση, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (48%) απάντησαν ότι κάποιο από τα μέλη της οικογενείας τους χρειάστηκε να δανειστεί χρήματα την χρονιά πριν από την δημοσκόπηση για να προμηθευτεί είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα ή να πληρώσει λογαριασμούς, ενοίκιο, δάνειο σπιτιού, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (31%) απάντησαν ότι κάποιος συγγενής τους έμεινε χωρίς θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή ελλείψει χρημάτων.

Περισσότεροι από το ένα πέμπτο των Ισπανών και Ελλήνων ερωτηθέντων (22%) είπαν ότι μοιράστηκαν το σπίτι τους με φίλους ή συγγενείς που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα τον περασμένο χρόνο. Η δημοσκόπηση σημειώνει ακόμη ότι οι περισσότεροι Έλληνες (62%) συνδέουν τον όρο "οικονομική κρίση" με την ΕΕ, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των Ελλήνων ερωτηθέντων (32%) θεωρούν ότι η "οικονομική λιτότητα" είναι η μεγαλύτερη αποτυχία του μπλοκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ