ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Αίσιο τέλος για τους μαθητές - Οι ισλαμιστές αντάρτες συνεχίζουν να κρατούν ομήρους

Φιλιππίνες: Αίσιο τέλος για τους μαθητές - Οι ισλαμιστές αντάρτες συνεχίζουν να κρατούν ομήρους
REUTERS/ ROMEO RANOCO

Ο στρατός των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι οι ισλαμιστές αντάρτες που εισέβαλαν σε δημοτικό σχολείο στο νότιο τμήμα της χώρας νωρίς σήμερα το πρωί αναγκάστηκαν να αποσυρθούν έπειτα από μάχη με τους στρατιώτες, όμως εξακολουθούν να κρατούν ομήρους.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από το συμβάν στην πόλη Πιγκαουαγιάν στο νησί Μιντανάο, που βρίσκεται περίπου 190 χιλιόμετρα νότια της Μαράουι. Εκεί, όπου συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των Φιλιππίνων και ισλαμιστών ανταρτών που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Κανένας από τους μαθητές του σχολείου δεν κρατήθηκε όμηρος, δήλωσε ο ταξίαρχος Ρεστιτούτο Παντίγια, διαψεύδοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποια παιδιά κρατούνται από τους ισλαμιστές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αντάρτες έχουν φύγει από το σχολείο και ο στρατός τους κυνηγά.

Ο λοχαγός Άρβιν Ενσίνας, ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού, επεσήμανε ότι οι αντάρτες, που αποκαλούνται Ισλαμιστές Μαχητές Ελευθερίας Μπανγκσαμόρο (BIFF) κρατούν κάποιους άμαχους ομήρους, όμως δεν γνωρίζει τονα ριθμό ρων ομήρων.

«Σίγουρα κρατούν ομήρους, γι’ αυτό οι στρατιώτες μας δυσκολεύονται, διότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες», εξήγησε ο Ενσίνας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περίπου 300 ένοπλοι εισέβαλαν στο σχολείο, όμως ο Ενσίνας τόνισε ότι επρόκειτο μόνο για 30.

Ο Αμπού Μίσρι Μάμα, εκπρόσωπος των BIFF, δήλωσε στο Reuters ότι οι αντάρτες έχουν μεταφέρει τους αμάχους σε ασφαλές σημείο, μακριά από το πεδίο των συγκρούσεων και δεν σκοπεύουν να τους κρατήσουν ομήρους.

philippines

REUTERS/ ROMEO RANOCO

Όταν ρωτήθηκε αν θα απελευθερωθούν, ο Μάμα απάντησε: «Ναι, δεν είμαστε απαγωγείς».

Ο Παντίγια εξήγησε ότι το συμβάν στην Πιγκαουαγιάν δεν συνδέεται με τις μάχες στη Μαράουι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ