ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Η Ελλάδα εκπροσωπεί το Κάιρο στη Ντόχα μετά το εμπάργκο

Κατάρ: Η Ελλάδα εκπροσωπεί το Κάιρο στη Ντόχα μετά το εμπάργκο

Το κρατικό έμβλημα της Ελλάδας τοποθετήθηκε στην είσοδο της Αιγυπτιακής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ενώ στο κτίριο κυματίζει, ήδη από τις 15 Ιουνίου 2017, η γαλανόλευκη.

Και τούτο διότι η Ελλάδα πλέον εκπροσωπεί διπλωματικά την Αίγυπτο στο εμιράτο στο οποίο διαβιούν περισσότεροι από 250.000 Αιγύπτιοι. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου - Κατάρ. Ως γνωστόν, χώρες του Κόλπου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία αλλά και η Αίγυπτος προέβησαν προσφάτως στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών τους με την Ντόχα και έχουν λάβει σειρά σκληρών μέτρων - εμπάργκο εναντίον του.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κατάρ όσο και με την Αίγυπτο, κρίθηκε σκόπιμο, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμι Σούκρι, η Αθήνα να εκπροσωπήσει διπλωματικά το Κάϊρο, λειτουργώντας έτσι και ως δίαυλος επικοινωνίας των δυο πλευρών και "γεφυροποιός" παράγοντας.

Στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο βρέθηκε στην Ντόχα, προκειμένου να παραστεί στην έπαρση της ελληνικής σημαίας στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας, υπογράμμισε "τον ιδιαίτερο σεβασμό που επέδειξαν προς τη σημαία μας οι υπάλληλοι της αιγυπτιακής πρεσβείας" και προσέθεσε ότι "πριν αναχωρήσουμε, τοποθετήσαμε τον θυρεό μας στην εξωτερική πύλη της πρεσβείας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ