ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Συνάντηση Αναστασιάδη με Γιούνκερ - Τουσκ

Κυπριακό: Συνάντηση Αναστασιάδη με Γιούνκερ - Τουσκ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, η συνάντηση μεταξύ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ν. Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε σε «εγκάρδιο» κλίμα, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενόψει της Διάσκεψης στο Κραν - Μοντανά της Ελβετίας στις 28 Ιουνίου.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενημέρωσε τον Ν. Αναστασιάδη πως με επιστολή του κοινοποίησε στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ότι η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη στο Κραν - Μοντανά από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, από τον επικεφαλής της Επιτροπής για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ και από τον διευθυντή της υπηρεσίας υποστήριξης μεταρρυθμίσεων, Μάρτιν Φερβέι.

Στη συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ του Κύπριου Προέδρου και του Ντόναλντ Τουσκ στο Συμβούλιο της ΕΕ, οι δύο άνδρες συζήτησαν, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και υπογράμμισαν τον εποικοδομητικό ρόλο που πρέπει να παίξει η Τουρκία για να υπάρξει λύση σε αυτό το καθοριστικό για το Κυπριακό ζήτημα. Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ τη δέσμευσή του να εργαστεί «άοκνα» για την επίλυση του Κυπριακού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ