ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην κατάσκοπο της KGB διόρισε στα Βαλκάνια ο Πούτιν

Πρώην κατάσκοπο της KGB διόρισε στα Βαλκάνια ο Πούτιν
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ένας πρώην κατάσκοπος της KGB είναι ο νέος έμπιστος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν για τη θέση του «ειδικού απεσταλμένου» στα Βαλκάνια. Πρόκειται για τον Νικολάι Πατρούσεφ και η τοποθέτηση του για την ατζέντα των Βαλκανίων, αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για την περιοχή.

Η Ρωσία το τελευταίο διάστημα φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα Βαλκάνια, γεγονός που δεν έχει μείνει απαρατήρητο από την Αθήνα, συγκεντρώνοντας την προσοχή τους σε δύο κυρίως ζητήματα, τις εκλογές στην Αλβανία, αλλά και τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, το πρώτο αφορά το εάν θα ανακοπεί η πορεία του κόμματος του Έντι Ράμα στην Αλβανία, όπου την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκλογές. Το δεύτερο αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ένα ζήτημα στο οποίο επίσης υπάρχουν εξελίξεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας και συνάντησε τον Νίκο Κοτζιά, εκφράζοντας την επιθυμία να βρεθεί επιτέλους κοινή αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας ώστε να αρθεί το «μπλόκο» της Ελλάδας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ποιος είναι ο Πατρούσεφ...

Ο νέος απεσταλμένος που «διόρισε» ο Πούτιν στα Βαλκάνια, συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «γεράκια» του Κρεμλίνου και είναι επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Έχει ιδιαίτερη εμπειρία στην κατασκοπεία και είναι γνωστός για τα εθνικιστικά του αισθήματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, o Ρώσος πρόεδρος ανέθεσε ανεπίσημα την καυτή ατζέντα των Βαλκανίων, στον Πατρούσεφ. Η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει την «παράδοση» του Πούτιν να τοποθετεί δικούς του ανθρώπους που έχουν εμπειρία σε μυστικές υπηρεσίες σε θέσεις κλειδιά.

PUTIN 1 MESA

(REUTERS/Sergei Karpukhin)

«Η Ρωσία γίνεται ολοένα και περισσότερο μια διακυβέρνηση κατά περίπτωση, όπου συγκεκριμένες αρμοδιότητες ανατίθενται ευθύνες που μπορεί να ταιριάζουν ή όχι στην τυπικά τους προσόντα» αναφέρει ο Mark Galeotti, ειδικός στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Πράγας. Όπως μάλιστα αφήνει να εννοηθεί, η αναβάθμιση του Πατρούσεφ υποδηλώνει μια σκλήρυνση της ρωσικής γραμμής στην περιοχή.

«Ο Πατρούσεφ ανήκει δίχως αμφιβολία στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν ότι η Ρωσία δίνει μια υπαρξιακή μάχη για την επιβίωσή της. Πρόκειται για μια ψυχροπολεμική και μανιχαϊστική θεώρηση του κόσμου. Στην οποία οποιαδήποτε ανατροπή στη Δύση είναι καλή για τη Ρωσία» αναφέρει ο Galeotti.

Από την KGB στο... Κρεμλίνο

Ο Πατρούσεφ μπήκε στην KGB το 1974 και γνώρισε τον Πούτιν τη δεκαετία του 1990. Για περίπου 10 χρόνια υπηρέτησε στην κεφαλή της FSB, την υπηρεσία που διαδέχθηκε την KGB, ενώ το 2008 μεταπήδησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας που δημιούργησε ο ίδιος ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, ο Πατρούσεφ, στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας βρισκόταν πίσω από τα φώτα, κρατώντας χαμηλούς τόνους, ενώ ήταν ένα από τα μέλη που κατέστρωσε το σχέδιο για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αναφέρει ο Andrey Kortunov, διευθυντής του Russian International Affairs Council, ενός think tank που συμβουλεύει το Κρεμλίνο.

Ο Πατρούσεφ είναι πολέμιος του ΝΑΤΟ και συχνά αμφισβητεί την Ε.Ε. ισχυριζόμενος ότι η εξωτερική πολιτική που ασκεί είναι σε πλήρη επηρεάζεται από τις ΗΠΑ.

Γιατί τώρα;

Ιδιαίτερη σημασία έχει η χρονική συγκυρία του «διορισμού» του Πατρούσεφ στα Βαλκάνια.

«Πονοκέφαλος» για τη Ρωσία είναι η πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, καθώς η συγκεκριμένη χώρα είχε κατηγορήσει τη ρωσική κατασκοπεία ότι βρισκόταν πίσω από απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο να αποτρέψει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ πέρυσι.

«Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κατέστη σαφές ότι το θέμα των Βαλκανίων δόθηκε στον Πατρούσεφ» ανέφερε ο Galeotti στο Politico. Και προσθέτει: «Αυτό λέει κάτι για το πόσο σημαντική είναι ή θα γίνει η συγκεκριμένη περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ