ΚΟΣΜΟΣ

Προσωρινά εκτός ευρώ θέλει την Ελλάδα το γερμανικό FDP

Προσωρινά εκτός ευρώ θέλει την Ελλάδα το γερμανικό FDP
REUTERS/Alkis Konstantinidis/Φωτογραφία αρχείου

Προσωρινά εκτός ευρώ, αλλά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το μη βιώσιμο μέρος του χρέους να έχει διαγραφεί, επιθυμεί να δει την Ελλάδα ο επικεφαλής του γερμανικού φιλελεύθερου FDP Κρίστιαν Λίντνερ.

Το κόμμα του Λίντνερ έχει σημαντικές πιθανότητες να επιστρέψει στη γερμανική Βουλή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό ακόα και να συγκυβερνήσει με το CDU της Μέρκελ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Politico, ο Λίντνερ ζητεί από την Γερμανίδα καγκελάριο, αν το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, να το πει με ειλικρίνεια.

«Μια διαγραφή χρέους πρέπει να συνδέεται με μία έστω προσωρινή εγκατάλειψη της Ευρωζώνης» υποστηρίζει, κίνηση που «ενέχει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες για την Αθήνα».

«Η Ελλάδα θα μείνει στην Ε.Ε. και θα συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια από τις Βρυξέλλες. Τα ποσά αυτά όμως δεν θα θεωρούνται πιστώσεις που κάποτε πρέπει να αποπληρωθούν, θα είναι επιδοτήσεις, των οποίων η χορήγησή τους συνδέεται με υποχρεωτικές επενδύσεις στις υποδομές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον εκσυγχρονισμό του κράτους».

Το άλλο ενδεχόμενο, της διαγραφής του ελληνικού χρέους με παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζεται από τον Λίντνερ «ηθικός κίνδυνος». «Μετά θα αναρωτιούνται π.χ. οι Πορτογάλοι γιατί να πρέπει να κουράζονται, ενώ άλλοι λαμβάνουν ελάφρυνση χρέους και μπορούν να μείνουν και στο ευρώ», λέει, βάζοντας την Ελλάδα σε ρόλο Ιφιγένειας: «Μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής για την Ελλάδα θα είχε μικρή οικονομική, αλλά μεγάλη συμβολική σημασία. Θα μπορούσε να είναι μια νέα αρχή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ