ΚΟΣΜΟΣ

Καναδός σνάιπερ σκότωσε τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους από απόσταση 3,5 χιλιομέτρων

Καναδός σνάιπερ σκότωσε τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους από απόσταση 3,5 χιλιομέτρων
EPA/FRANCIS R. MALASIG

Ένας Καναδός ελεύθερος σκοπευτής κέρδισε θέση στην στρατιωτική ιστορία σκοτώνοντας έναν τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους από απόσταση 3,5 χιλιομέτρων.

Ό στρατιώτης, μέλος της Joint Task Force 2, εντόπισε τον τζιχαντιστή με το σκόπευτρό του και αφού έκανε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις τράβηξε τη σκανδάλη.

«Η σφαίρα έκανε σχεδόν 10 δευτερόλεπτα για να φτάσει στο στόχο», ανέφεραν στρατιωτικές πηγές, προκειμένου να αναδείξουν την τεράστια απόσταση.

Ο στρατιώτης χρησιμοποίησε ένα τουφέκι McMillan TAC-50 το οποίο είναι τόσο ισχυρό που η σφαίρα μπορεί να διαπεράσει ακόμη και τοίχο.

Η βολή, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στην καναδική εφημερίδα Globe and Mail, βιντεοσκοπήθηκε και θεωρείται ρεκόρ μακρινής, επιβεβαιωμένης επιτυχούς στόχευσης.

«Ο πυροβολισμός στην προκειμένη περίπτωση αποδιοργάνωσε την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας» δήλωσε στρατιωτική πηγή στην εφημερίδα. «Αντί βομβαρδισμού -αντί δηλαδή ενός μαζικού πλήγματος με ενδεχόμενο κίνδυνο απώλειες μεταξύ αμάχων- η ελεύθερη σκόπευση συνιστά μέθοδο ακριβείας και, επειδή πραγματοποιείται από τόσο μεγάλη απόσταση, δεν δίνει στον εχθρό τη δυνατότητα να καταλάβει τι έχει συμβεί», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε πετύχει ο βρετανός ελεύθερος σκοπευτής Craig Harrison, ο οποίος, το 2009, πυροβόλησε και σκότωσε μαχητή των Ταλιμπάν από απόσταση 2.475 μέτρων, χρησιμοποιώντας τουφέκι μεγάλων αποστάσεων L115A3.

Το όνομα του σκοπευτή δεν δόθηκε στη δημοσιότητα για λόγους ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ