ΚΟΣΜΟΣ

Στις 30 Ιουνίου ο Γκουτέρες στην Ελβετία για τη διάσκεψη του Κυπριακού

Στις 30 Ιουνίου ο Γκουτέρες στην Ελβετία για τη διάσκεψη του Κυπριακού
REUTERS/Denis Balibouse/File photo

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αναμένεται να μεταβεί στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας στις 30 Ιουνίου λίγες ημέρες μετά την έναρξη της διάσκεψης για το Κυπριακό σε επίπεδο ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, δεν έχει προσδιοριστεί πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει ο κ. Γκουτέρες στις συνομιλίες και ποιος θα είναι ο βαθμός της συμμετοχής του.

Η διάσκεψη θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου. Το πρωί θα συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και το απόγευμα τα υπόλοιπα κεφάλαια του Κυπριακού. Όσον αφορά τις συμμετοχές, η Ελλάδα και η Τουρκία θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών, ενώ η Βρετανία από υφυπουργό. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσει στην έναρξη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς και στις 30 Ιουνίου θα μεταβεί η επίτροπος Εξωτερικών και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της νέας διάσκεψη. Όπως σημείωσε, με τον κ. Μακρόν έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τις διμερείς σχέσεις, με έμφαση τη συνεργασία στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του και τον διπλωματικό σύμβουλο του κ. Μακρόν. Όσον αφορά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς, επίσης, και τις διμερείς.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, «υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή και συμφωνήθηκε αυτή η επαφή και με τον Γάλλο Πρόεδρο και με την καγκελάριο της Γερμανίας να συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ