ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν σε Ερντογάν: Μπορώ να προμηθεύσω την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω... Τουρκίας

Πούτιν σε Ερντογάν: Μπορώ να προμηθεύσω την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω... Τουρκίας
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύει με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας την Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Εάν οι εταίροι μας θελήσουν, είμαστε έτοιμοι να τους προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας την Νότια και Νοτιανατολική Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Απευθυνόμενος προς τον Ερντογάν, είπε μεταξύ άλλων: «Σας διαβεβαιώνω ότι θα εκπροσωπήσουμε επάξια και τα δικά σας συμφέροντα, επειδή τα δικά μας συμφέροντα στην περίπτωση αυτή ταυτίζονται πλήρως».

Επισημαίνοντας την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, τις εργασίες του οποίου επισκέφτηκε και ο ίδιος, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «επίκειται να συμφωνήσουν σε ορισμένα ζητήματα», όπως είναι το σημείο εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου, η διέλευση του επί του τουρκικού εδάφους, τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

2017 06 23T142307Z 574327436 RC1A21FA3000 RTRMADP 3 RUSSIA PUTIN TURKEY GAS

(Ο πρόεδρος Πούτιν κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος/Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Παράλληλα, αναφερόμενος στους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προχώρησαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούσαν την κατασκευή του έργου, εξήρε την συμβολή του Τούρκου προέδρου και στηλίτευσε έμμεσα την αργοπορία που παρατηρείται στην εκπόνηση και κατασκευή παρόμοιων έργων με τους ευρωπαίους εταίρους.

«Εκεί όπου με άλλους περνάμε χρόνια ασχολούμενοι με διοικητικές συμφωνίες, με την Τουρκία αυτό το κάνουμε μέσα σε μερικούς μήνες. Και αυτό αναμφίβολα χάρη στην δική σας προσωπική υποστήριξη», υπογράμμισε ο Πούτιν σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, προσθέτοντας ότι «αν συνεχίσουμε να προxωρούμε με τους ίδιους ακριβώς ρυθμούς, τότε θα υλοποιήσουμε όλα μας τα σχέδια».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ότι του χρόνου θα είναι έτοιμη η πρώτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ενώ στα τέλη του 2019 θα λειτουργεί η δεύτερη γραμμή.

2017 06 23T142407Z 284650545 RC1CD37EFFC0 RTRMADP 3 RUSSIA PUTIN TURKEY GAS copy

(Ο πρόεδρος Πούτιν κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος/Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ