ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Χάρη σε 502 κρατούμενους απένειμε ο Σίσι - ποιος μεγιστάνας βρίσκεται ανάμεσά τους

Αίγυπτος: Χάρη σε 502 κρατούμενους απένειμε ο Σίσι - ποιος μεγιστάνας βρίσκεται ανάμεσά τους
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι απένειμε χάρη σε 502 κρατούμενους, πριν από την μουσουλμανική γιορτή Ιντ αλ Φιτρ, που ξεκινάει σήμερα Σάββατο, όπως αναφέρει το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την Παρασκευή.

Στους κρατούμενους που αναμένεται να αποφυλακιστούν, περιλαμβάνονται 25 γυναίκες και «ένας μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που φυλακίστηκαν για υποθέσεις που αφορούσαν συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA, δίχως να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

Μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, που ανήκε στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τον τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου, Φάταχ αλ-Σίσι, ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει εξαπολύσει κύμα καταστολής κατά ισλαμιστών αντιπάλων του με εκατοντάδες να έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες να βρίσκονται στην φυλακή, όπως σημειώνει το Reuters.

Ο νόμος, που απαιτεί την έκδοση άδειας από το υπουργείο Εσωτερικών για οποιαδήποτε δημόσια συνάθροιση άνω των 10 ατόμων, εφαρμόζεται αυστηρά και έχει σε μεγάλο βαθμό περιορίσει μαζικές διαδηλώσεις.

Ανάμεσα στους κρατούμενους που απένειμε χάρη ο πρόεδρος της Αιγύπτου, βρίσκεται ο μεγιστάνας και πολιτικός Χίσαμ Ταλάτ Μουστάφα, πρώην πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες κτηματομεσιτικές εταιρείες της Αιγύπτου.

Ο Μουστάφα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών καθώς κρίθηκε ένοχος ότι διέταξε την εκτέλεση της Λιβανέζας τραγουδίστριας Σούζαν Ταμίμ το 2008. Η ποινή του άρθηκε για λόγους υγείας, όπως τόνισαν πηγές ασφαλείας στο πρακτορείο.

Ο Σίσι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να εφαρμόσει την απόφαση πριν την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, σήμερα Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ