ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ο Ομπάμα ήξερε για την ρωσική απειλή αλλά... δείλιασε

Τραμπ: Ο Ομπάμα ήξερε για την ρωσική απειλή αλλά... δείλιασε
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε – για ακόμη μια φορά – τις αποφάσεις της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που ο προκάτοχος του έδρασε για την αντιμετώπιση της ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές της χώρας. Ο πρόεδρος Ομπάμα γνώριζε από τον Αύγουστο του 2016 για την «εντολή» Πούτιν περί κυβερνοεπιθέσεων με στόχο τους Δημοκρατικούς, που θα έπλητταν την καμπάνια της Χίλαρι Κλίνοντον, όμως τα μέτρα που έβαλε δεν ήταν αποτελεσματικά.

«Μόλις άκουσα πως ο Ομπάμα γνώριζε για την Ρωσία πολύ πριν τις εκλογές και δεν έκανε τίποτα γιαυτό», ανέφερε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News και συμπλήρωσε με δεικτικό ύφος: «Αλλά κανείς δεν θέλει να μιλήσει γιαυτό».

«Η CIA του έδωσε την πληροφορία για την Ρωσία πριν από τις εκλογές». «Και μετά βίας την βλέπω (την είδηση). Είναι τρομερό. Για μένα με άλλα λόγια το ερώτημα είναι: αν είχε την πληροφορία γιατί δεν έκανε κάτι; Όφειλε να κάνει κάτι. Αλλά δεν το διαβάζεις πουθενά, είναι λυπηρό».

Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο ζήτημα και μέσω του twitter με μια σειρά αναρτήσεων, ίδιου περιεχόμενου. Ξεχωρίζει το tweet του στο οποίο αναφέρει: «Αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα είπε πως «δείλιασε» (ο Ομπάμα) όταν έπρεπε να πάρει μέτρα κατά της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές. Δεν ήθελαν να «πληγώσουν» την καμπάνια της Χίλαρι;»

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τις ρωσικές κινήσεις

«Είναι ένα ζήτημα που μετά δυσκολίας μπορώ να υπερασπιστώ (την κυβερνητική γραμμή)», είχε δηλώσει ανώτατος αξιωματούχος της παρελθούσας κυβέρνησης μιλώντας στην Washington Post. «Νομίζω πως δειλιάσαμε... κάπως».

Στο δημοσίευμα της η αμερικάνικη εφημερίδα παρουσιάζει το αναλυτικό πλάνο του Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει παρεμβάσεις «κλειδιά» στην διαδικασία που θα βοηθούσαν την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και θα οδηγούσαν στην νίκη του. Η κυβέρνηση Ομπάμα έστειλε σειρά προειδοποιήσεων στη Ρωσία, μέσω μυστικών διαύλων, επίσης επικοινώνησε το πρόβλημα στον Πούτιν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων, όμως τελικώς δεν θέλησε να προχωρήσει σε καμία δραστική κίνηση πριν από τις εκλογές.

Άτομα κοντά στον πρώην πρόεδρο – υπερασπιζόμενα την γραμμή Ομπάμα – τόνισαν πως όταν έλαβαν την πληροφορία ήταν ήδη αργά για να μπορέσουν τα σταματήσουν την διαρροή χακαρισμενών e-mail, που είχαν δοθεί στο Wikileaks και άλλες ομάδες.

«Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να μην το κάνουν», είπε ο Tony Blinken, σύμβουλος του πρώην πλανητάρχη. «Αυτό οδήγησε σε δύο πράγματα: Ο πρόεδρος Ομπάμα έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση στον πρόεδρο Πούτιν τον Σεπτέμβριο στην Σύνοδο G20 στην Κίνα. Αυτό που είδαμε, ή νομίσαμε πως είδαμε, είναι πως οι Ρώσοι σταμάτησαν τις προσπάθειες. Αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει».

obama

(REUTERS/Jonathan Ernst)

Βέβαιοι για την εμπλοκή Πούτιν οι Δημοκρατικοί

Γερουσιαστές του Δημοκρατικού κόμματος, όπως αναφέρει το CNNi, είναι σίγουροι για την εμπλοκή του Πούτιν στην υπόθεση. Ορισμένοι κάνουν λόγο για «επιδέξιους χειρισμούς που μπορούσαν να επιτύχουν μόνο με την εμπλοκή του».

Η Alisyn Camerota, γερουσιαστιστής του Όρεγκον είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα πια γνωρίζουμε. Ναι, ο Πούτιν κατηύθυνε (την επίθεση)»

«Είχε στόχο να κερδίσει (την υποψήφια των Δημοκρατικών) Χίλαρι Κλίντον και αυτό εξηγεί και τις μέγιστες προσπάθειες που καταβλήθηκαν», είπε ο Jeff Merkley, ακόμη ένας γερουσιαστικής των Δημοκρατικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει πολλές μεθόδους για να εξαπολύει τις κυβερνοεπιθέσεις της, συμπεριλαμβανομένων 1000 troll, χάκερ και ειδικών μέσων παραγωγής ψευδών ειδήσεων στα social media.

Μιλώντας στην Washington Post, ο Merkley τόνισε πως η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε πιο δραστικές κινήσεις φοβούμενη αντιδράσεις περί προσπάθειας επηρεασμού της εκλογικής διαδικασίας ώστε να κερδίσει η Κλίντον.

«Είναι μεγάλο δίλημμα, γιατί αν δρούσαμε επιθετικά, αν μιλούσαμε δημοσίως (για το θέμα)», θα μας κατηγορούσαν για προκατάληψη, είπε ο Merkley. «Ήταν ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα».

«Είμαι προβληματισμένος» που η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έκανε περισσότερα, τόνισε ο γερουσιαστής Ron Wyden στο CNNi. Παράλληλα, μίλησε για ένα πρόβλημα που ξεπερνά τα στενά όρια της κομματικής ταυτότητας.

Trump: Obama 'did nothing' about Russia election meddling, By Eugene Scott, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ