ΚΟΣΜΟΣ

Τζεντιλόνι: Επιβεβλημένη η παρέμβαση για την στήριξη των τραπεζών

Τζεντιλόνι: Επιβεβλημένη η παρέμβαση για την στήριξη των τραπεζών
REUTERS/ Remo Casilli

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, την παρέμβαση του ιταλικού δημοσίου για την στήριξη των τραπεζών, αναφερόμενος στην διάθεση 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από μέρους του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.

Με το ποσό αυτό το δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών Veneto Banca και Λαϊκή Τράπεζα της Βιτσέντσα, οι οποίες κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν.

«Η παρέμβαση του ιταλικού δημοσίου για την στήριξη των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζεντιλόνι.

Παράλληλα, τους υγιείς τομείς των δυο τραπεζών αγόρασε, έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ, ο τραπεζικός οργανισμός San Paolo Intesa, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί με την αποζημίωση των εργαζομένων που θα κριθούν υπεράριθμοι. Το κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο επισημοποιήθηκε η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο και ο Τζεντιλόνι ευχήθηκε «να υπάρξει μια όσο γίνεται ευρύτερη πλειοψηφία», μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

«Η παρέμβαση της κυβέρνησης δεν αποφασίσθηκε φυσικά για να βοηθηθούν οι υπεύθυνοι της καταστροφικής αυτής οικονομικής διαχείρισης, αλλά προς στήριξη δυο εκατομμυρίων πολιτών που είναι και καταθέτες, της οικονομίας της χώρας και των τοπικών κοινωνιών», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Όποιος κάνει λόγο για δώρο στους τραπεζίτες κάνει μόνον προπαγάνδα», τόνισε ακόμα και εξέφρασε την ελπίδα «μια καλή διαχείριση να επιτρέψει την επιστροφή των κόκκινων δανείων -καθολικά ή έστω εν μέρει- μέσα στα επόμενα χρόνια».

Οριστική η διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi

Την ίδια ώρα, η συμφωνία για τη διάσωση της τέταρτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Monte dei Paschi di Siena, που προβλέπει την ενίσχυσή της με κρατικά κεφάλαια έως 6,6 δισ. ευρώ, έλαβε όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις από τις αρχές της ΕΕ.

«Η συμφωνία για τη διάσωση της Monte dei Paschi είναι οριστική», δήλωσε τη Δευτέρα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής επόπτης (της ιταλικής κεντρικής τράπεζας) Καρμέλο Μπαρμπαγκάλο είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απομένει μόνο να επισημοποιήσει την έγκρισή της, αλλά ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες πως - σε αντίθεση με τις τράπεζες Popolare di Vicenza και Veneto Banca - η Monte dei Paschi θα μπορέσει να λάβει κρατική βοήθεια για να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Ο Μπαρμπαγκάλο σημείωσε ότι η Monte dei Paschi θα ολοκληρώσει την πώληση «κόκκινων» δανείων της, που αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου διάσωσής της, χάρη στο γεγονός ότι το ταμείο διάσωσης των ιταλικών τραπεζών Atlante μπορεί πλέον να διοχετεύσει κεφάλαια για την αγορά κόκκινων δανείων της τράπεζας, τα οποία προηγουμένως προορίζονταν για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών της περιοχής του Βένετο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ