ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συμβιβασμός ύψους 3 εκατ. δολαρίων για τη δολοφονία του Φιλάντο Καστίλε

ΗΠΑ: Συμβιβασμός ύψους 3 εκατ. δολαρίων για τη δολοφονία του Φιλάντο Καστίλε
REUTERS/Handout

H οικογένεια του Αφροαμερικανού Φιλάντο Καστίλε, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά τον Ιούλιο του 2016 στη Μινεσότα των ΗΠΑ, ήρθε σε συμβιβασμό με το κράτος και πρόκειται να λάβει αποζημίωση ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων. 

«Ο θάνατος του Φιλάντο Καστίλε είναι τραγωδία για την οικογένειά του και για την κοινότητά μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πολιτείας. «Οι διάδικοι κινήθηκαν γρήγορα για να επιλύσουν πιθανές αστικές αξιώσεις που προέκυψαν από αυτή την τραγωδία, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία της επούλωσης για την οικογένεια του Καστίλε, τους κατοίκους του χωριού St. Anthony και για όλους όσους επλήγησαν από το θάνατό του στις ΗΠΑ».

«Κανένα χρηματικό ποσό δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει τον Φιλάντο. Η οικογένεια θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την απώλειά της μέσω του σημαντικού έργου του Ιδρύματος Ανακούφισης Φιλάντο Καστίλε», συνεχίζει η ανακοίνωση.

castille 4

Πηγή: reuters

Ο αστυνομικός ο οποίος πυροβόλησε τον Καστίλε, Τζερόνιμο Γιάνεζ, αθωώθηκε στις 16 Ιουνίου από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας δευτέρου βαθμού και της εκ προθέσεως ρίψης από πυροβόλο όπλο που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια.

castille 3

Πηγή: Reuters

Σημειώνεται ότι η φίλη του Καστίλε, Ντάιμοντ Ρέινολντς κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο τις τελευταίες στιγμές του συντρόφου της, ο οποίος είχε μόλις τραυματιστεί από τις σφαίρες του Γιάνεζ κατά τη διάρκεια τροχαίου ελέγχου στην πόλη Φάλκον Χάιτς στη Μινεσότα, στις 6 Ιουλίόυ.

Την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε στα μέσα ένα συγκλονιστικό βίντεο από το τι ακολούθησε της δολοφονίας του 32χρονου, στο οποίο η 4χρονη κόρη της συντρόφου του Καστίλε παρακαλά την μητέρα της να παραμείνει σιωπηρή και να συνεργαστεί με την αστυνομία, φωνάζοντάς της: «Δεν θέλω να σε πυροβολήσουν».

castille 2

Πηγή: reuters

Η δολοφονία του Καστίλε πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

castille 5

Πηγή: Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ