ΚΟΣΜΟΣ

Η FSB απειλεί με διακοπή λειτουργίας το Telegram μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη

Η FSB απειλεί με διακοπή λειτουργίας το Telegram μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Stringer

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας απειλεί με διακοπή λειτουργίας την εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων Telegram, για λόγους ασφαλείας.

Ειδικότερα, την υπηρεσία αυτή φαίνεται πως είχε χρησιμοποιήσει ο βομβιστής αυτοκτονίας που τον Απρίλιο είχε σπείρει το θάνατο στην Αγία Πετρούπολη σκοτώνοντας 15 άτομα. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο επιχειρηματία Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος έχει αναπτύξει την εφαρμογή, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να συνεργαστεί και να υπογράψει τους νέους νόμους περί δεδομένων καθώς και να επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα εντός της εφαρμογής.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν την εν λόγω εφαρμογή, ανάμεσα σε αυτούς και τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Τον περασμένο μήνα, ο ISIS είχε χρησιμοποιήσει το Telegram, μέσω του οποίου ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Η εφαρμογή έχει χρησιμοποιηθεί επίσης από τζιχαντιστές στη Γαλλία και τη Μέση Ανατολή, παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να αποκλείσει τους χρήστες που ανήκουν ή είναι οπαδοί του ΙSIS.

Πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στην Αγία Πετρούπολη:

Eλήφθησαν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του Telegram από τον βομβιστή αυτοκτονίας, τους συνεργούς του και τον αρχηγό τους στο εξωτερικό με σκοπό να αποκρύψουν τα εγκληματικά τους σχέδια σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας για την τρομοκρατική επίθεση.

Σημειώνεται πως το Telegram επιτρέπει σε ομάδες έως 5.000 ατόμων να ανταλλάσσουν μηνύματα, έγγραφα, βίντεο και φωτογραφίες χωρίς χρέωση και με πλήρη κρυπτογράφηση.

Την περασμένη εβδομάδα, οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ασκήσουν νομικές πιέσεις στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google, το Twitter και το Facebook για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική κατάργηση τρομοκρατικού περιεχομένου από τις πλατφόρμες τους καθώς και για την ανάπτυξη εργαλείων που στόχο θα έχουν τον εντοπισμό στο Διαδίκτυο υποκινητών τρομοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ