ΚΟΣΜΟΣ

Στην πυρά ναρκωτικά αξίας $1 δισεκατομμυρίου στη νοτιοανατολική Ασία

Στην πυρά ναρκωτικά αξίας $1 δισεκατομμυρίου στη νοτιοανατολική Ασία
REUTERS/Stringer

Οι αστυνομικές Αρχές σε Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Καμπότζη προχώρησαν στην καύση κατασχεθέντων ναρκωτικών αξίας ενός δισεκατομμύριου δολαρίων τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την αυξανόμενη ροή των ουσιών αυτών.

Η καταστροφή των οπιούχων, που έγινε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ για τις 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε από κατασχέσεις ενός έτους από τις παραμεθόριες περιοχές σε Μιανμάρ, Λάος, νότια Κίνα και βόρεια Ταϊλάνδη, όπου εδώ και δεκαετίας επικρατεί εμφύλιος μεταξύ του στρατού και τους αντάρτες που αγωνίζονται για τον έλεγχο των εξαγωγών, όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph.

640x640 2

REUTERS/Chaiwat Subprasom

640x640

REUTERS/Samrang Pring

640x640 1

Οι ένοπλες συμμορίες στις περιοχές αυτές προωθούν στο εμπόριο τεράστιες ποσότητες οπίου, ηρωίνης, κάνναβης και χαπιών μεθαμφεταμίνης σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία.

640x640 2 copy

REUTERS/Samrang Pring

640x640 3 copy

REUTERS/Soe Zeya Tun

640x640 4 copy

REUTERS/Stringer

Στη Μιανμάρ μόνο, οι Αρχές ετοίμασαν τρεις «τελετές» καταστροφής των παράνομων ουσιών, με την μεγαλύτερη καύση να είναι αυτή στην Γιανγκόν, την πρωτεύουσα της χώρας, όπου ένα μεγάλο σύννεφο καπνού είχε γεμίσει τον ουρανό.

«Η παραγωγή των ναρκωτικών αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2006», δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ο διοικητής της αστυνομίας της Γιανγκόν, σημειώνοντας πως πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την τελετή καταστροφής.

640x640 5 copy

REUTERS/Samrang Pring

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η μάστιγα αυτή, η νέα κυβέρνηση της Μιανμάρ επιδιώκει να επιβάλλει αυστηρότερους νόμους, από αυτούς που είχε θεσπίσει η προηγούμενη στρατιωτική διοίκηση. Πάντως, η παρούσα νομοθεσία προβλέπει ότι όποιος βρεθεί να έχει πάνω του έστω και μικρή ποσότητα ναρκωτικών είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση πολλών ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ