ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Αλβανία: Αυτοδυναμία Ράμα δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές Αλβανία: Αυτοδυναμία Ράμα δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
REUTERS/Florion Goga

Ο Έντι Ράμα φαίνεται να αναδεικνύεται θριαμβευτής της κάλπης και να κερδίζει αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Αλβανία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ωστόσο, αναμένεται η καταμέτρηση ψήφων σε λίγα ακόμη εκλογικά τμήματα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα κερδίζει τις 74, από τις συνολικά 140 έδρες του κοινοβουλίου, γεγονός που επιτρέπει στον σοσιαλιστή ηγέτη να μην χρειαστεί την συνεργασία και άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεύτερο αναδεικνύεται το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα με 43 έδρες -έχοντας σημειώσει αισθητή πτώση- και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, που παρά την σφοδρή πίεση προεκλογικά από τους σοσιαλιστές, όχι μόνο άντεξε, άλλα αύξησε σε 19 έδρες την δύναμή του στο νέο κοινοβούλιο.

Το κοινοβουλευτικό τοπίο συμπληρώνουν, το κόμμα PDIU των Τσάμηδων που υπέστη απώλεια δυνάμεων, καθώς εξέλεξε 3 βουλευτές, ενώ στην προηγούμενη βουλή είχε 5 και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με έναν βουλευτή.

Στη νέα βουλή θα υπάρχουν επίσης 5 Έλληνες μειονοτικοί βουλευτές, που εξελέγησαν με τις λίστες των τριών μεγάλων αλβανικών κομμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο. Ειδικότερα, με το Σοσιαλιστικό κόμμα εκλέχτηκαν ο Αντράς Μάρτος (Αυλώνα), ο Αναστάς Αγγέλι (Ελβασάν) και η Βασιλική Χυση (Τίρανα), ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγελής Ντουλες βγήκε με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στον Αυλώνα και ο Βαγγελής Τάβος εξελέγη στην Δρόπολη με το ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης.

Πάντως, παρά τις καταγγελίες για κρούσματα εξαγοράς ψήφων και απειλές, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ άλλα και της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα δήλωσαν πως αυτά "ουδόλως επηρέασαν την ψηφοφορία και πως οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ