ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: 4 παιδιά και 4 αστυνομικοί νεκροί από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό

Κένυα: 4 παιδιά και 4 αστυνομικοί νεκροί από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό
REUTERS (αρχείου)

Οκτώ άνθρωποι - τέσσερα παιδιά και τέσσερις αστυνομικοί -  σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν πυροδοτήθηκε ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός  στο σημείο όπου είχε τοποθετηθεί το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν, στην ανατολική Κένυα. Πρόκειται για την δεύτερη πολύνεκρη επίθεση μέσα σε αυτόν τον μήνα.

«Έχουμε οκτώ θύματα, τέσσερα παιδιά και τέσσερις αστυνομικούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός της αστυνομίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Η έκρηξη έγινε στον δρόμο ανάμεσα στις κοινότητες Μαραράνι και Κιούνγκα, στην κομητεία Λάμου, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Σομαλία.

Ένας δεύτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε ότι «πολλοί άλλοι (άνθρωποι) διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με τραύματα».

Τα παιδιά είχαν πάει στα σπίτια τους στη Μαραράνι για τον εορτασμό του Έιντ αλ Φιτρ, το τέλος του ιερού μήνα του ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους, και επέστρεφαν στην Κιούνγκα, όπου πάνε σχολείο, συνοδευόμενα από τους αστυνομικούς.

Τον Μάιο, ένας άμαχος και τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε άλλη μια έκρηξη στη βορειοανατολική Κένυα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ, η ηγεσία της οποίας έχει ορκιστεί πίστη στην αλ Κάιντα.

Συνολικά τουλάχιστον 20 αστυνομικοί και 15 πολίτες έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε παρόμοιες επιθέσεις στη βόρεια Κένυα, κατά μήκος των συνόρων.

Η Σεμπάμπ επιδιώκει την ανατροπή της αδύναμης κεντρικής κυβέρνησης της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και 22.000 άνδρες της Δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, ή AMISOM.

Μετά την επέμβαση των ένοπλων δυνάμεών της στη νότια Σομαλία το 2011 εναντίον των μαχητών της Σεμπάμπ, η Κένυα έχει γίνει στόχος πολλών αιματηρών επιθέσεων, κυρίως αυτές εναντίον του εμπορικού κέντρου Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι (Σεπτέμβριος 2013· 67 νεκροί) και στο πανεπιστήμιο στη Γκαρίσα (Απρίλιος 2015· 148 νεκροί).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ