ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Επίθεση κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου από ελικόπτερο

Βενεζουέλα: Επίθεση κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου από ελικόπτερο
Mandatory credit Caraota Digital - MUST COURTESY CARAOTA DIGITAL/Handout via REUTERS

Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, καθώς κι αυτό ενός υπουργείου, δέχθηκαν επίθεση από ελικόπτερο της αστυνομίας, με τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο να κάνει λόγο για επίθεση από «τρομοκράτες» που επιχειρούν πραξικόπημα.

Σε βίντεο που «κυκλοφορεί» στα social media, φαίνεται ένα ελικόπτερο να πετά πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια, ενώ ακούγονται και ήχοι πυροβολισμών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από το ελικόπτερο της αστυνομίας ερίφθησαν τέσσερις χειροβομβίδες στο κτίριο του δικαστηρίου την ώρα που μέσα σε αυτό συνεδρίαζαν δικαστές, ενώ γίνεται ακόμη αναφορά και για 15 πυροβολισμούς στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση, στην οποία παρακολουθούσαν πολλοί άνθρωποι. Από την διπλή επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα αναφορές.

Ένα άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, δείχνει το ελικόπτερο να έχει προσγειωθεί στην ταράτσα ενός κτιρίου, υπό τις επευφημίες λιγοστών ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή. Λίγο αργότερα το ελικόπτερο απογειώνεται και πάλι και αναχωρεί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Πίσω από την επίθεση φέρεται να βρίσκεται ο Όσκαρ Πέρεζ, πιλότος και πρώην στέλεχος της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Βενεζουέλας, ο οποίος ώρες πριν το περιστατικό εμφανίστηκε σε ένα βίντεο, περιστοιχισμένος από ένοπλους κουκουλοφόρους, να απαιτεί από τον Μαδούρο να αποχωρήσει από την εξουσία.

2017 06 28T044354Z 51266425 RC14314579A0 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS


Πηγή: Mandatory credit @OSCARPEREZGV INSTAGRAM - MUST COURTESY INSTAGRAM/@OSCARPEREZGOV/Handout via REUTERS

Φορώντας την στρατιωτική του στολή, μίλησε εξ ονόματος μιας ομάδας στρατιωτικών αστυνομικών και πολιτών που «αναζητά μια λύση απέναντι σε αυτή την εγκληματική κυβέρνηση», και παρότρυνε τους Βενεζουελάνους, να συνεχίσουν να μάχονται.

Στο twitter αναρτήθηκε μια φωτογραφία του ελικοπτέρου, από την ανοιχτή πόρτα του οποίου φαίνεται ένας μασκοφόρος να κρατά ένα πανό με αναφορές στο «Άρθρο 350»του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται στους πολίτες να μάχονται έναντι μιας κυβέρνησης που παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές.

Για «τρομοκράτες» μιλά ο Μαδούρο

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε πως πίσω από την επίθεση αυτή βρίσκονται «τρομοκράτες», ενημερώνοντας παράλληλα το κοινό ότι έχει δώσει εντολή στις ειδικές δυνάμεις της χώρας να τους εντοπίσουν.

2017 06 27T213136Z 623976579 RC1DE742AF00 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS


Πηγή:Miraflores Palace/Handout via REUTERS

«Αργά ή γρήγορα, θα βρούμε το ελικόπτερο αλλά και αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτή την ένοπλη τρομοκρατική επίθεση ενάντια στους θεσμούς της χώρας», είπε ο Νικολάς Μαδούρο, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο περιστατικό θα μπορούσε να είχε προκαλέσει δεκάδες θανάτους.

Ο Μαδούρο υποστηρίζει πως η αντιπολίτευση επιχειρεί να τον ανατρέψει με πραξικόπημα, έχοντας και τη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, που είναι πρόθυμη να πάρει τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας, που είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

2017 06 26T234443Z 1411630663 RC1170A5D630 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS


Πηγή: REUTERS/Marco Bello

Μιλώντας νωρίτερα σε διαδήλωση, ο ηγέτης της Βενεζουέλας είχε προειδοποιήσει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υποστηρικτές του θα προχωρήσουν σε ένοπλο αγώνα εάν η σοσιαλιστική του κυβέρνηση ανατραπεί από τους διαδηλωτές που εκφράζουν την αντίθεσή τους στους δρόμους από τον Απρίλιο.

Ο 54χρονος σοσιαλιστής πρόεδρος, εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται αντιμέτωπος με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που διοργανώνονται από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τον κατηγορούν ως δικτάτορα που κατέστρεψε μια πάλαι ποτέ ευημερούσα οικονομικά χώρα.

Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 75 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με τους διαδηλωτές να ζητούν εκλογές, μέτρα για την ανακούφιση της οικονομίας, την απελευθέρωση εκατοντάδων ακτιβιστών, καθώς και ανεξαρτησία του νομοθετικού σώματος της Εθνοσυνέλευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ