ΚΟΣΜΟΣ

Και η Ρωσία στο «στόχαστρο» της νέας κυβερνοεπίθεσης

Και η Ρωσία στο «στόχαστρο» της νέας κυβερνοεπίθεσης
REUTERS/Kacper Pempel

Ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα μεγάλη κυβερνοεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τρίτη και έχει πλήξει πολλές χώρες του κόσμου. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι εμφανίστηκε ξανά το κακόβουλο λογισμικό Petya, το οποίο χρησιμοποιείται από τους κυβερνοπειρατές για να ζητούν λύτρα από τους χρήστες των υπολογιστών τους οποίους προσβάλλουν. Το συγκεκριμένο λογισμικό είχε κάνει πρώτη φορά την «εμφάνισή» του το 2016.

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν δεχθεί κυβερνοεπίθεση είναι και η Ρωσία. Συγκεκριμένα, το κακόβουλο λογισμικό έχει «χτυπήσει» το δίκτυο υπολογιστών της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στη Ρωσία, τράπεζες στην Ουκρανία αλλά και πολυεθνικές εταιρείες.

Η εξάπλωση του ιού γίνεται ταχύτατα, προκαλώντας την ανησυχία των επιχειρήσεων που απέτυχαν ν' ασφαλίσουν αποτελεσματικά τα δίκτυα τους, από την οξεία επιθετικότητα των χάκερς. Η εξέλιξη της κατάστασης δείχνει ότι υποδομές στρατηγικής σημασίας, δίκτυα υπολογιστών κρατικών υπηρεσιών, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ευάλωτες έναντι των σύγχρονων κυβερνοεπιθέσεων.

Οι επιχειρήσεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ανέφεραν διακοπές στη λειτουργία τους, ενώ οι δραστηριότητες αρκετών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν πληγεί.

Ο ιός φαίνεται να έπληξε και τον μεγαλύτερο λιμένα υποδοχής εμπορευμάτων στην Ινδία, ενώ οι συνέπειες της επίθεσης σε εταιρίες και κυβερνητικές υποδομές στην ευρύτερη ασιατική περιοχή, φαίνεται να είναι περιορισμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ