ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμές Λι Κετσιάνγκ κατά των ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο

Αιχμές Λι Κετσιάνγκ κατά των ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο
REUTERS/Fred Dufour/Pool

Το ελεύθερο εμπόριο είναι «ένα καλό φάρμακο» για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, αφήνοντας αιχμές για την αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς πάντως να την κατονομάσει, για τους χειρισμούς της στον συγκεκριμένο τομέα.

«Είναι λάθος να κατηγορούμε το ελεύθερο εμπόριο για οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα», είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός στην διάρκεια διεθνούς επιχειρηματικής συνάντησης στο Νταλιάν κι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν σπάμε έναν αστράγαλο επειδή περπατάμε στο δρόμο, δεν πρέπει να κατηγορούμε τον δρόμο και να σταματήσουμε να περπατάμε...».

Σύμφωνα με τον Λι Κετσιάνγκ, δεν πρέπει να επιβάλουμε μονομερείς κανόνες στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, σημειώνοντας πως μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις κοινές προσπάθειες που απαιτούνται για την προώθηση μιας ουσιαστικής εμπορικής συμφωνίας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, αυτή είναι απολύτως ικανή να πετύχει τους βασικούς στόχους για την ανάπτυξή της φέτος, χάρη στη σταθερή οικονομική της μετάβαση, σύμφωνα με τον Κινέζο πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 6,5% για το σύνολο του έτους. Θέλει επίσης να διατηρήσει τον πληθωρισμό γύρω στο 3% και το ποσοστό της καταγεγραμμένης ανεργίας έως το 4,5%.

Μιλώντας στο Θερινό Νταβός, όπως είναι αλλιώς γνωστή η ετήσια Συνεδρίαση του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, στην πόλη Νταλιάν, ο Λι σημείωσε πως η κινεζική οικονομία έχει γίνει περισσότερο σταθερή και βιώσιμη και έχει σημειώσει πρόοδο στην αναδιάρθρωση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της.

Η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία κατέγραψε υψηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 6,9% σε ετήσια βάση, που είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων 18 μηνών.

Ο Λι απέδωσε την επίδοση αυτή στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα με τον Κινέζο πρωθυπουργό, η Κίνα προσπάθησε να καινοτομήσει και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην διαδικασία για τη μετάβαση της οικονομίας προς την κατανάλωση και τις υπηρεσίες. «Η εγχώρια ζήτηση έχει γίνει σημαντικός πυλώνας (για την οικονομία», δήλωσε ο Λι.

Περίπου 1.500 σημαίνουσες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας, των επιστημών και των τεχνών καθώς και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης από πάνω από 90 χώρες και περιοχές έχουν συγκεντρωθεί στην παραθαλάσσια πόλη Νταλιάν για να συζητήσουν, από σήμερα έως την Πέμπτη, θέματα όπως ένα ανοικτό σε όλους μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και τη νέα βιομηχανική επανάσταση. Η Ετήσια Συνάντηση Νέων Πρωταθλητών (Annual Meeting of the New Champions), που καθιερώθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2007, γίνεται κάθε χρόνο στην Κίνα σε μία από τις δύο πόλεις, Νταλιάν και Τιαντζίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ