ΚΟΣΜΟΣ

Χάρτης: Πώς ονομάζεται το ποδόσφαιρο στις γλώσσες όλου του κόσμου (Pic)

Χάρτης: Πώς ονομάζεται το ποδόσφαιρο στις γλώσσες όλου του κόσμου (Pic)
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ποδόσφαιρο, Football, Soccer, Calcio...Κάθε χώρα έχει τη δική της λέξη για να περιγράψει το διασημότερο άθλημα στη γη.

Το όνομα του αθλήματος στα ελληνικά είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από τις λέξεις πόδι και σφαίρα, κατ' αναλογία του αγγλικού football. Στον χάρτη βλέπετε πώς αποκαλούν το ποδόσφαιρο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Οι κανόνες παιχνιδιού καθορίζονται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB). Η παλαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο είναι το Κύπελλο Αγγλίας. Ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας έλαβε χώρα το 1872 μεταξύ Εθνικής Σκωτίας και Εθνικής Αγγλίας στη Γλασκώβη.

Capture

Ο χάρτης έγινε viral μέσα από τον χρήστη itissafedownstairs του Reddit.

Παγκόσμιες Συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου

Η FIFA (Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία), είναι ο οργανισμός που διοικεί παγκόσμια το ποδόσφαιρο και αποτελεί τον μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό στον κόσμο. Η έδρα της είναι στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Η FIFA έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των κυριότερων διεθνών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, από τις οποίες το πιο γνωστό είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξάγεται από το 1930.

Εκτός από τους παγκόσμιους θεσμούς της (Προεδρία, Εκτελεστικό Συμβούλιο, Συνέλευση, κλπ) η FIFA έχει δημιουργήσει συνομοσπονδίες οι οποίες διοικούν το ποδόσφαιρο σε περιφερειακό επίπεδο.

AFC: Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Αποτελείται από 47 ομοσπονδίες ποδοσφαίρου. Η AFC διοργανώνει το Κύπελλο Ασίας, το οποίο αφορά τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Ασίας και διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, καθώς και τα προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου της ασιατικής ζώνης όπως και το Ασιατικό Τσάλεντζ Καπ. Διεξάγει επίσης τα προκριματικά Ολυμπιακών Αγώνων της ασιατικής ζώνης.

CAF: Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Αποτελείται από 54 ομοσπονδίες ποδοσφαίρου. Η CAF αντιπροσωπεύει τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αφρικής, διοργανώνει διεθνείς διοργανώσεις και διαχειρίζεται τα χρηματικά έπαθλα, τους κανονισμούς και τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης για τις διοργανώσεις αυτές. Η CAF είναι μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση ηπειρωτικές συνομοσπονδίες της FIFA.

CONMEBOL: Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής

Αποτελείται από 10 ομοσπονδίες ποδοσφαίρου. Διοργανώνει το Κόπα Λιμπερταδόρες για τους συλλόγους, και το Κόπα Αμέρικα για τις εθνικές ομάδες. Είναι η παλαιότερη ηπειρωτική συνομοσπονδία στον κόσμο, ενώ τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Λούκε της Παραγουάης. Η CONMEBOL είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τη διαχείρηση των μεγάλων διεθνών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων της Νότιας Αμερικής. Έχει τα λιγότερα μέλη όλων των συνομοσπονδιών στην FIFA.

CONCACAF: Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής

Είναι αρμόδια για το ποδόσφαιρο στην Βόρεια και Κεντρική Αμερική, καθώς και στην Καραϊβική. Η CONCACAF είναι η τρίτη πιο επιτυχημένη από τις έξι ηπειρωτικές συνομοσπονδίες που συνδέονται με τη FIFA.

OFC: Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας

Προωθεί το άθλημα στην Ωκεανία και διοργανώνει την προκριματική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA για τη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη Η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Ωκεανίας αποτελείται κατά κύριο λόγο από νησιωτικά έθνη, στα οποία το άθλημα του ποδοσφαίρου δεν είναι και τόσο δημοφιλές. Κατά συνέπεια, η OFC έχει μικρή επιρροή στο ευρύτερο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

UEFA: Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών

Είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην Ευρώπη, υπεύθυνη για τη διεξαγωγή διοργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρόεδρος της UEFA εκλέγεται από τους προέδρους των ομοσπονδιών που την απαρτίζουν. Ο πρόεδρος της UEFA είναι αυτόματα αντιπρόεδρος της FIFA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ