ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νέοι βομβαρδισμοί κατά τζιχαντιστών-100.000 άμαχοι παγιδευμένοι στη Ράκα

Συρία: Νέοι βομβαρδισμοί κατά τζιχαντιστών-100.000 άμαχοι παγιδευμένοι στη Ράκα
REUTERS/ ALAA AL-FAQIR

Τουλάχιστον 30 άμαχοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη από αεροπορικά πλήγματα εναντίον συριακής κοινότητας την οποία ελέγχει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει την εθνικότητα των αεροπλάνων που πραγματοποίησαν τα πλήγματα, τα οποία έλαβαν χώρα δύο ημέρες έπειτα από μια φονική επιδρομή του υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον συνασπισμού εναντίον μιας φυλακής που διατηρούσε το Ισλαμικό Κράτος, επίσης στην ανατολική Συρία.

Τουλάχιστον 173 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ράκα – 100.000 οι παγιδευμένοι

Την ίδια ώρα, στη Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, «τουλάχιστον 173 άμαχοι» έχουν σκοτωθεί από την 1η Ιουνίου σε αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 100.000 άμαχοι είναι παγιδευμένοι στην πόλη.

Ο Ύπατος Αρμοστής των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν χαρακτήρισε συντηρητική την εκτίμηση για τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από τις επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο αλ Χουσέιν κάλεσε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην μάχη για την απελευθέρωση της Ράκα και για την εκδίωξη των τζιχαντιστών, «ανάμεσά τους και τις διεθνείς δυνάμεις» να λάβουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να προστατέψουν τις ζωές των 100.000 παγιδευμένων αμάχων.

«Οι άμαχοι δεν πρέπει να θυσιαστούν για χάρη γρήγορων στρατιωτικών νικών», τόνισε με ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ