ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Τουρκία και Ελλάδα κατέθεσαν τις πρώτες προτάσεις στη Διεθνή Διάσκεψη (aud)

Κυπριακό: Τουρκία και Ελλάδα κατέθεσαν τις πρώτες προτάσεις στη Διεθνή Διάσκεψη (aud)
REUTERS

Με σημαντικότερη εξέλιξη την κατάθεση πέντε προτάσεων από την τουρκική πλευρά, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη μέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που γίνεται στο θέρετρο Γκραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Στην τουρκική πρόταση η οποία κατατέθηκε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και απορρίφθηκε αμέσως από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη περιλαμβάνονται πέντε σημεία:

1. Αναθεώρηση της Συνθήκης των Εγγυήσεων

2. Αποχώρηση σημαντικού αριθμού τούρκων στρατιωτών από την πρώτη μέρα της λύσης

3. Δημιουργία Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία θα αποτελείται από έξι μέλη.

4. Το Σύνταγμα να τύχει εγγύησης, χωρίς να διευκρινίζεται από ποιους

5. Αναθεώρηση του αριθμού των τούρκων στρατιωτών που θα παραμείνουν στο νησί μετά τη λύση.

Κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα οι δύο πλευρές θα κληθούν να τοποθετηθούν επί τριών ερωτημάτων που έθεσε ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τα ερωτήματα αφορούν τη νέα κατάταση πραγμάτων στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, τον τρόπο αντιμετώπισης των ανασφαλειών των Ε/κ και Τ/κ και τον εφαρμογής της λύσης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά τη χθεσινή μέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς άνοιξε τη διαπραγμάτευση, παρουσιάζοντας την πρότασή του για ένα μηχανισμό παρακολούθησης της λύσης στη θέση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων

Από ελληνικής πλευράς, θεωρείται σημαντικό ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ουσία του προβλήματος, ενώ κρίνεται ιδιαίτερα θετική η παρουσία και η συνεισφορά της ΕΕ, η συμμετοχή της οποίας στις διαπραγματεύσεις και βεβαίως στην εφαρμογή της λύσης και στην παρακολούθησης της υλοποίησής της θα είναι σημαντική.

Ακούστε τι μεταδίδει, για το CNN Greece, από τον Γκραν Μοντάνα η ανταποκρίτρια του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ραλλύ Παπαγεωργίου.

Δικοινοτικές εκδηλώσεις στηρίζουν τη λύση

Την ώρα που οι πολιτικοί ηγέτες συζητούσαν στην Ελβετία, εκατοντάδες ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι πλημμύρισαν την οδό Λήδρας σε μια μεγάλη δικοινοτική εκδήλωση με αίτημα τη λύση του Κυπριακού.

Το κάλεσμα της πρωτοβουλίας #UniteCyprusNow βρήκε ισχυρή απήχηση και περίπου 1000 άτομα με σφυρίχτρες, λευκές σημαίες και πανό σε ελληνική και τουρκικά ζήτησαν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να «μην προδώσουν τη σιωπηρή πλειοψηφία».

Παράλληλα, σε μια άλλη δικοινοτική εκδήλωση πολίτες ζήτησαν να μετατραπεί ένα κομμάτι της νεκρής ζώνης σε Πάρκο Ενωμένης Κύπρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ