ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Πρόωρα θα αποφυλακιστεί ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ

Ισραήλ: Πρόωρα θα αποφυλακιστεί ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ
REUTERS/Finbarr O'Reilly/File Photo

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Oλμέρτ, 71 ετών, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 27 μηνών κατηγορούμενος για διαφθορά, θα αποφυλακιστεί πρόωρα υπό όρους, όπως ανακοίνωσε ένας από τους δικηγόρους του.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο Όλμερτ μπορεί να αποφυλακιστεί έως την Κυριακή μετά την απόφαση επιτροπής αποφυλακίσεων να μειώσει την ποινή του κατά ένα τρίτο, μια πρακτική που συνηθίζεται στο Ισραήλ όταν πρόκειται για κρατούμενους που δεν έχουν διαπράξει βίαια εγκλήματα.

Ωστόσο, η αποφυλάκισή του ενδέχεται να καθυστερήσει, αν οι εισαγγελείς αποφασίσουν να ασκήσουν έφεση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του Όλμερτ, Σάνι Ελούζ.

"Ήταν πολύ ενθουσιασμένος. Ήταν πολύ χαρούμενος", δήλωσε ο Ελι Ζοχάρ, ένας άλλος δικηγόρος του Όλμερτ, αναφερόμενος στην απόφαση για αποφυλάκισή του, μεταδίδει το Reuters.

Ο Όλμερτ κρίθηκε ένοχος το 2014 για δωροληψία από κτηματομεσιτικές εταιρείες την περίοδο που ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, πριν γίνει πρωθυπουργός (2006-2009) και επικεφαλής ενός κεντρώου πολιτικού κόμματος.

Στη διάρκεια της θητείας του στην πρωθυπουργία πιστώθηκε σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους με τη διασφάλιση μιας οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας και την πρόταση για απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το μεγαλύτερο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ωστόσο δεν συνήφθη συμφωνία.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Όλμερτ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα τη δεκαετία του 70 ως βουλευτής της δεξιάς με στόχο του την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στο Ισραήλ.

Ως πρωθυπουργός ο Όλμερτ διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των ενόπλων ομάδων στον Λίβανο το 2006 και στη Λωρίδα της Γάζας το 2008.

Η αρχική ποινή που του είχε επιβληθεί ήταν έξι χρόνια χωρίς αναστολή -ο δικαστής στην υπόθεσή του έκρινε ότι οι εις βάρος του κατηγορίες για διαφθορά ισοδυναμούν με "προδοσία"-, αλλά μειώθηκε σε 18 μήνες κατόπιν έφεσής του, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε ένας ακόμη μήνας στην ποινή του για κατηγορίες που συνδέονται με την παρακώλυση δικαιοσύνης.

Τελικά η ποινή του μετατράπηκε σε φυλάκιση 27 μηνών μετά την καταδίκη του σε μια άλλη υπόθεση, η οποία αφορούσε δωροληψία από Αμερικανό επιχειρηματία.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Όλμερτ βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όταν η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε εκδοτικό οίκο καθώς υπήρχαν υποψίες ότι η αυτοβιογραφία του, που βρισκόταν υπό εξέλιξη, περιείχε μυστικά ασφαλείας τα οποία δεν είχαν λάβει την άδεια δημοσιοποίησης από την υπηρεσία λογοκρισίας του ισραηλινού στρατού.

Την περασμένη εβδομάδα ο Όλμερτ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο υποφέροντας από πόνους στο στήθος, μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Την Τρίτη επέστρεψε στην φυλακή έπειτα από εξετάσεις και θεραπεία στις οποίες υποβλήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ