ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ψήφος εμπιστοσύνης σε μια εύθραυστη κυβέρνηση

Βρετανία: Ψήφος εμπιστοσύνης σε μια εύθραυστη κυβέρνηση
REUTERS/Peter Nicholls

Η πρώτη δοκιμασία για την Τερέζα Μέι έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές θα είναι η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, με φόντο μία εύθραυστη κυβέρνηση, διαιρεμένη για το Brexit και με την κοινοβουλευτική υποστήριξη των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τρεις εβδομάδες μετά τις ατυχείς βουλευτικές εκλογές, η βρετανίδα πρωθυπουργός περιμένει με ανησυχία την ετυμηγορία των βουλευτών στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που την αμφισβητούν.

Η επικεφαλής των Τόρις αντιστάθηκε σε σειρά εκκλήσεων για να υποβάλει την παραίτησή της μετά τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, τις οποίες κήρυξε πρόωρα βέβαιη ότι θα ενισχύσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, για να καταλήξει να χάσει την αυτοδυναμία.

Ωστόσο, τα βρετανικά Μέσα συνεχίζουν να την αντιμετωπίζουν ως πρωθυπουργό με αναστολή και κάνουν προβλέψεις για τους μήνες ή και εβδομάδες που της απομένουν στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Το μέλλον της Τερέζα Μέι μπορεί να αποφασιστεί ακόμη και σήμερα, εάν η κυβέρνησή της δεν επιτύχει τη επικύρωση του νομοθετικού της προγράμματος που είναι επικεντρωμένο στο Brexit.

2017 06 28T102025Z 943006008 RC1655960DC0 RTRMADP 3 BRITAIN POLITICS MAY

(Πηγή: REUTERS/Stefan Wermuth)

Ο κίνδυνος είναι πραγματικός, αφού το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει πλέον παρά 317 έδρες στην 650μελή βουλή των Κοινοτήτων και ήδη ετοιμοπόλεμος, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει έτοιμος μαζί με τους 262 βουλευτές του να σχηματίσει δική του κυβέρνηση σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μέι δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία στην οποία κατέληξε τη Δευτέρα το Συντηρητικό Κόμμα με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας κανονικά θα επιτρέψει στην Τερέζα Μέι να αποφύγει τα χειρότερα, καθώς οι 10 ενωτικοί βουλευτές δεσμεύθηκαν να υποστηρίζουν την κυβέρνησή της στις σημαντικές ψηφοφορίες σε αντάλλαγμα για την χορήγηση επιπλέον 1 δισεκατομμυρίου λιρών προς το Μπέλφαστ.

Αμφισβητούμενη στρατηγική

Μακροπρόθεσμα, η Τερέζα Μέι δεν είναι ασφαλής απέναντι σε μία ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματός της, κυρίως για το Brexit, έναν φάκελο που διχάζει ευρωσκεπτικιστές και φιλοευρωπαίους.

Φαραωνικό σχέδιο που θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολημένους τους βουλευτές, το Brexit κατατρώει εκ των έσω τον κυβερνητικό οδικό χάρτη.

Οι πρώτες προτάσεις της Μέι σχετικά με το μέλλον των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν δεκτές με ψυχρότητα από τις Βρυξέλλες και προοιωνίζονται δριμείες διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

2017 06 27T133235Z 867473662 RC18CE113840 RTRMADP 3 BRITAIN POLITICS

(Πηγή: REUTERS/Matt Cardy/Pool)

Πέρα από τις διαφωνίες με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ολόκληρη η στρατηγική της Τερέζα Μέι για ένα «σκληρό» Brexit, που περιλαμβάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, τίθεται υπό αμφισβήτησιν μετά το φιάσκο των βουλευτικών εκλογών.

Οι εκκλήσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης πληθύνονται, με τενόρο τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, για τον οποίο πριν από τις εκλογές κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα απομακρυνθεί από την θέση του. ωστόσο μετά το εκλογικό φιάσκο παρέμεινε και αναδείχθηκε σε σύμβολο της υποχώρησης του ηγετικού κύρους της πρωθυπουργού.

Κακοφωνία κορυφής

Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα διχασμένη ανάμεσα στον Φίλιπ Χάμοντ από την μία πλευρά και στους υποστηρικτές της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Αποτέλεσμα, μία κακοφωνία κορυφής , όπου ο υπουργός Οικονομικών επιμένει στην ανάγκη ύπαρξης μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit, ενώ ο Ντέιβις θεωρεί ότι δεν είναι αναγκαία.

Ματαίως, ο εκπρόσωπος της Μέι έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «όλοι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος». Όταν την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ερωτήθηκε εάν έχει σαφή εικόνα της βρετανικής θέσης, απάντησε λακωνικά: «Οχι».

«Ο,τι και να λένε δημοσίως η Μέι και ο κ. Ντέιβις, η βρετανική θέση για το Brexit έχει ασταμάτητες διακυμάνσεις», σχολιάζει ο Τσαρλς Γκραντ, διευθυντής του Centre for European Reform.

Ο αναλυτής θεωρεί ότι η Τερέζα Μέι καλά θα έκανε να αντλήσει έμπνευση από τον υπουργό των Οικονομικών, αλλά και από τους συντηρητικούς της Σκωτίας που τάσσονται υπέρ ενός «ήπιου» Brexit.

«Το πιο απλό θα ήταν να προχωρήσει προς το Brexit που ζητά η δεξιά της. Αλλά αυτό μακροπρόθεσμα δεν θα ήταν βιώσιμο. Εάν δεν αναγεννηθεί ως θιασώτης ενός "ήπιου" Brexit», η Τερέζα Μέι είναι καταδικασμένη, επισημαίνει ο Γκραντ.

2017 06 26T102036Z 843868920 RC17B484E860 RTRMADP 3 BRITAIN POLITICS MAY

(Πηγή: REUTERS/Stefan Wermuth)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ