ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ο στρατός κατέλαβε το κατεστραμμένο τέμενος αλ Νούρ στη Μοσούλη (pics)

Ιράκ: Ο στρατός κατέλαβε το κατεστραμμένο τέμενος αλ Νούρ στη Μοσούλη (pics)
REUTERS/Erik De Castro

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το κατεστραμμένο τέμενος αλ Νούρι στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης, από το οποίο το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε την ίδρυση του «χαλιφάτου» του πριν από τρία χρόνια.

Πρόκειται για μία συμβολική νίκη για τις ιρακινές δυνάμεις που μάχονται εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Μουσούλη, «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

«Το κίβδηλο κράτος τους έπεσε», ανέφερε ο ταξίαρχος Γιαχία Ράσουλ μιλώντας στην ιρακινή κρατική τηλεόραση.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα οι τζιχαντιστές ανατίναξαν το μεσαιωνικό τέμενος και το διάσημο μιναρέ του αλ Χάντμπα. «Καθώς οι δυνάμεις μας προωθούνταν στην παλιά πόλη, όταν έφθασαν σε απόσταση 50 μέτρων από το τέμενος αλ Νούρι, οι τζιχαντιστές, διέπραξαν ένα νέο ιστορικό έγκλημα και ανατίναξαν το τέμενος αλ Νούρι και τη χάντμπα», τον μιναρέ του, είχε δηλώσει ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Γιαράλα, επικεφαλής της επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ από τη Μοσούλη.

Οι ιρακινές αρχές αναμένουν οι συγκρούσεις να τερματιστούν τις επόμενες ημέρες, καθώς το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πλέον παγιδευμένο σε μερικές συνοικίες της Παλιάς Πόλης.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι «εξέδωσε οδηγίες για την ολοκλήρωση της μάχης», ανακοίνωσε την Τετάρτη το γραφείο του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ