ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Υψηλά πρόστιμα στα social media για τις αναρτήσεις ρητορικής μίσους

Γερμανία: Υψηλά πρόστιμα στα social media για τις αναρτήσεις ρητορικής μίσους
REUTERS/Fabrizio Bensch

Πρόστιμο έως και 50 εκατομμύρια ευρώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία δεν αφαιρούν τις αναρτήσεις που προωθούν το μίσος, ενέκρινε την Παρασκευή το γερμανικό κοινοβούλιο.

Η Γερμανία έχει από τους σκληρότερους στον κόσμο νόμους κατά της δυσφήμησης, της δημόσιας υποκίνησης για διάπραξη εγκλημάτων, καθώς και των απειλών για χρήση βίας, προβλέποντας ποινές φυλάκισης για την άρνηση του Ολοκαυτώματος ή για την παρότρυνση σε μίσος εναντίον μειονοτήτων. Ωστόσο διώξεις ασκούνται σε λίγες μόνο περιπτώσεις στο διαδίκτυο.

640x640 3

REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο νέος νόμος απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρούν φανερά παράνομους λόγους μίσους και άλλες καταχωρίσεις μέσα σε 24 ώρες αφότου ειδοποιηθούν ή δεχθούν διαμαρτυρία και να μπλοκάρουν άλλα επιθετικά περιεχόμενα εντός επτά ημερών.

Ωστόσο, ορισμένοι στη Γερμανία εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους σχετικά με το θέμα. Για παράδειγμα, ο γερμανικός σύνδεσμος ψηφιακού εμπορίου, BitKom, έχει τοποθετηθεί επί του θέματος υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε απαίτηση από τις πλατφόρμες να διαγράφουν τέτοιου είδους δημοσιεύσεις εντός 24 ωρών από τις δισεκατομμύρια που διαχειρίζονται ημερησίως «είναι απλά αδύνατο να εφαρμοστεί σε λειτουργικό επίπεδο» και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε έναν «μόνιμο μηχανισμό λογοκρισίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ