ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καμία μεσολάβηση του Κίσινγκερ για τη συνάντηση Πούτιν - Τραμπ

Ρωσία: Καμία μεσολάβηση του Κίσινγκερ για τη συνάντηση Πούτιν - Τραμπ
Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ δεν προσπάθησε να μεσολαβήσει για να γίνει η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, στο σχετικό ερώτημα που του ετέθη από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για την συνομιλία που είχε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος Πούτιν με τον πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, δηλώνοντας κοφτά ότι «δεν επιχείρησε (ο Κίσινγκερ-σ.σ), κάτι τέτοιο δεν υπήρξε», δεν αναφέρθηκε ούτε στο περιεχόμενο της συνομιλίας Πούτιν -Κίσινγκερ.

«Πρόκειται για μια εντελώς προσωπική συνάντηση, ο κύριος Κίσινγκερ βρίσκεται στην Μόσχα προσκεκλημένος στην εκδήλωση 'Αναγνώσεις Πριμακόφ'» (εκδήλωση προς τιμήν του εκλιπόντος Γιεβγκένι Πριμακόφ, που είχε διατελέσει και πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, αλλά και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών-σ.σ), είπε ο Πεσκόφ επισημαίνοντας ότι «παραδοσιακά ο πρόεδρος (Πούτιν) και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, συναντώνται όταν τους δίνεται ευκαιρία και τους το επιτρέπει το πρόγραμμα τους».

640x640 1

Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Όπως σημειώνει το Reuters, o 94 ετών σήμερα Χένρι Κίσινγκερ, που είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στο διάστημα 1973-1977, υπήρξε πρωτεργάτης της πολιτικής της "ύφεσης" στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, ενώ το 1973 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Με τον Ρώσο πρόεδρο ο Χένρι Κίσινγκερ έχει συναντηθεί πάνω από δέκα φορές. Η προτελευταία συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ