ΚΟΣΜΟΣ

Amy Johnson: Το σημερινό Doodle της Google

Amy Johnson: Το σημερινό Doodle της Google

Την 114η επέτειο από τη γέννηση της Έιμι Τζόνσον (Amy Johnson) τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.

Η Amy Johnson υπήρξε από τους πρωτοπόρους της αεροπορίας, ενώ ο βρετανικός Τύπος την έχει αποκαλέσει «Βασίλισσα του Αέρα».

Είναι η πρώτη γυναίκα που το 1930 πραγματοποίησε παγκόσμιο ρεκόρ, κάνονταςτο πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι μόνη της από το Λονδίνο στο Ντάργουιν της Αυστραλίας.

Η Τζόνσον κατάφερε να κυριαρχήσει σε ένα κατά κύριο λόγο αντρικό επάγγελμα. Θεωρείται επίσης σύμβολο επιμονής και φεμινιστικής έμπνευσης σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω των επιτυχιών της.

Γεννήθηκε στο Χαλ της βορειοανατολικής Αγγλίας την 1η Ιουλίου 1903. Απέκτησε δίπλωμα χειρίστριας αεροπλάνου τον Ιούλιο του 1929 και στη συνέχεια έγινε η πρώτη εκπαιδευμένη γυναίκα μηχανικός στον κόσμο.

Με τη βοήθεια του πατέρα της αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αεροπλάνο τύπου de Havilland DH.60 Moth.

Συνήθως πετούσε μόνη της αλλά σε αρκετές πτήσεις είχε μαζί της και τον σύζυγό της Τζιμ Μόλλισον. Κατά τη διάρκεια της ζωής της κατέρριψε διάφορα ρεκόρ. Ένα από αυτά ήταν και της ταχύτερης πτήσης από τη Βρετανία στη Μόσχα, αλλά και από τη Βρετανία στην Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια του 1930.

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε σε βοηθητικό σώμα της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας με τον βαθμό του Σμηναγού.

Έχασε την ζωή της στις 5 Ιανουαρίου 1941, όταν το αεροπλάνο της συνετρίβη στις εκβολές του Τάμεση. Η σορός της δεν βρέθηκε ποτέ και αυτό δημιούργησε διάφορες θεωρίες γύρω από τις συνθήκες του θανάτου της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ