ΚΟΣΜΟΣ

«Κεραυνοί» Ερντογάν για την πορεία της Δικαιοσύνης που σαρώνει τη χώρα

«Κεραυνοί» Ερντογάν για την πορεία της Δικαιοσύνης που σαρώνει τη χώρα
REUTERS/Murad Sezer

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ότι τάσσεται με το μέρος των «τρομοκρατών», κατά την 17η ημέρα μιας «πορείας για τη δικαιοσύνη» η οποία άρχισε από την Άγκυρα και πλησιάζει στην Κωνσταντινούπολη, όπου και θα καταλήξει.

Αυτή η πορεία διάρκειας τριών εβδομάδων πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε διαμαρτυρία για τη φυλάκιση του Ενίς Μπερμπέρογλου, ενός βουλευτή του κόμματός του που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 25 ετών επειδή αποκάλυψε κρατικά απόρρητα.

Η πορεία γίνεται χωρίς κομματικά εμβλήματα και με μοναδικό σύνθημα τη λέξη «Δικαιοσύνη». Ο Κιλιτσντάρογλου έχει συγκεντρώσει ένα πλήθος που αυξάνεται σε κάθε σταθμό της πορείας του, την οποία σχεδιάζει να τελειώσει στις 9 Ιουλίου με μια γιγάντια συγκέντρωση μπροστά από τη φυλακή στην οποία είναι φυλακισμένος ο Μπερμπέρογλου, στο Μάλτεπε κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν αρχίζετε διαδηλώσεις για να προστατεύσετε τους τρομοκράτες και αυτούς που τους υποστηρίζουν, ενώ δεν σας περνάει από το μυαλό να κάνετε διαδηλώσεις εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, δεν θα μπορέσετε να πείσετε κανέναν ότι ο στόχος σας είναι η δικαιοσύνη», είπε σήμερα ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο είχε ήδη προειδοποιήσει στα μέσα Ιουνίου ότι μπορεί να κλητευθεί από τις δικαστικές αρχές.

«Η γραμμή που εκπροσωπείται από το CHP (...) υπερέβη την πολιτική αντιπολίτευση και πήρε μια νέα διάσταση», συνέχισε μιλώντας σε αντιπροσώπους του κόμματός του στην Άγκυρα.

«Ο δρόμος που πήρατε είναι αυτός του Καντίλ και της Πενσιλβάνια», κατηγόρησε ο Ερντογάν. Το Καντίλ είναι μια ορεινή περιοχή στο βόρειο Ιράκ που χρησιμεύει ως βάση στα μετόπισθεν για τους κούρδους αυτονομιστές του PKK, που θεωρούνται «τρομοκράτες» από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της. Στην Πενσιλβάνια είναι εγκατεστημένος ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας στον οποίο η Άγκυρα αποδίδει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2015. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Πέρα απ' αυτούς που συμπαθούν το CHP, η πορεία που ξεκίνησε ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι ανησυχούν για τις διώξεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, στο πλαίσιο των οποίων περίπου 50.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 100.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Η πορεία, στην οποία συμμετέχουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι, έφθασε σήμερα στην επαρχία του Σαγγάριου, σε απόσταση μικρότερη των 150 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ