ΚΟΣΜΟΣ

Amy Johnson: Το σημερινό Doodle της Google

Amy Johnson: Το σημερινό Doodle της Google

Την Έιμι Τζόνσον τιμά η Google με το σημερινό της Doodle. Την πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε το υπερατλαντικό ταξίδι από την Αγγλία με τελικό προορισμό την Αυστραλία!

Η Google αποφάσισε να τιμήσει τα γενέθλια της πρωτοπόρου αεροπόρου Αmy Johnson, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 114 χρόνια από τη γέννησή της.

Η Amy Johnson θεωρείται επίσης σύμβολο επιμονής και φεμινιστικής έμπνευσης σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω των επιτυχιών της. Αν και η ίδια δεν ήταν τόσο ταλαντούχα ως πιλότος κατάφερε λόγω της αντοχής της να κυριαρχήσει σε ένα κατά κύριο λόγο αντρικό επάγγελμα.

Γεννήθηκε στο Χαλ της βορειοανατολικής Αγγλίας την 1η Ιουλίου 1903. Ήταν η μεγαλύτερη από τις τέσσερις κόρες ενός ιχθυέμπορου. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και εργάστηκε ως γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου. Απέκτησε δίπλωμα χειρίστριας αεροπλάνου στις 6 Ιουλίου 1929 και αργότερα μέσα στον ίδιο χρόνο έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε άδεια μηχανικού εδάφους.

Με την υποστήριξη του πατέρα της αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αεροπλάνο τύποde Havilland DH.60 Moth, το οποίο ονόμασε Jason (Ιάσων), από το όνομα της πατρικής επιχείρησης. Στις 5 Μαΐου 1930, απογειώθηκε από το Κρόιντον του Νοτίου Λονδίνου για να πραγματοποιήσει την σόλο πτήση της προς το Ντάργουιν της Αυστραλίας. Έφθασε εκεί στις 24 Μαΐου, πραγματοποιώντας παγκόσμιο ρεκόρ για γυναίκα πιλότο. Απέκτησε έτσι μεγάλη δημοτικότητα και ο βρετανικός Τύπος την αποκάλεσε «Βασίλισσα του Αέρα».

Με την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε σε βοηθητικό σώμα της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας με τον βαθμό του Σμηναγού. Έχασε την ζωή της στις 5 Ιανουαρίου 1941, όταν το αεροπλάνο της συνετρίβη στις εκβολές του Τάμεση.

Ναύτες από το παραπλέον πολεμικό πλοίο HMS Haslemere είδαν την Amy Johnson να πέφτει με αλεξίπτωτο και να καλεί σε βοήθεια. Ο κυβερνήτης του πλωτάρχης Walter Fletcher βούτηξε στην θάλασσα για την σώσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Στο σημείο επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και έντονο κρύο.

Ο ίδιος μάλιστα έχασε την ζωή του λίγες ημέρες αργότερα από υποθερμία. Η σορός της Amy Johnson δεν βρέθηκε ποτέ και αυτό δημιούργησε διάφορες θεωρίες, όπως ότι διαμελίσθηκε από την προπέλα του πολεμικού πλοίου ή ότι το αεροπλάνο της καταρρίφθηκε από φίλια πυρά.

Το 2016, ο ιστορικός Alec Gill ισχυρίστηκε ότι ο γιος ενός μέλους του πληρώματος δήλωσε ότι η Amy Johnson έγινε κομμάτια από την προπέλα του πλοίου. Υπάρχει ακόμα κάποιο μυστήριο για το ατύχημα, καθώς ο λόγος για την πτήση εξακολουθεί να είναι κυβερνητικό μυστικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ