ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η Μέι ενδέχεται να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Βρετανία: Η Μέι ενδέχεται να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit
REUTERS/ TOBY MELVILLE

Για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση της Βρετανίας να αποχωρήσει από τις συνομιλίες για το Brexit, ενημέρωσε η Ντάουνινγκ Στριτ κορυφαία στελέχη εταιρειών.

Όπως γράφει η εφημερίδα Sunday Telegraph, - χωρίς να αποκαλύπτει πώς περιήλθαν σε γνώση της οι πληροφορίες αυτές- η κίνηση αυτή θα προορίζεται για «εσωτερική κατανάλωση», για να δοθεί η εικόνα ότι η βρετανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του διαζυγίου.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας, η ενημέρωση των επιχειρηματιών έγινε από έναν κορυφαίο συνεργάτη της Μέι μετά τις πρόωρες εκλογές του περασμένου μήνα, ωστόσο το πρόσωπο αυτό αποχώρησε μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Ωστόσο, πηγή από το γραφείο της Μέι τόνισε στην εφημερίδα ότι η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις δεν είναι στα σχέδια της πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, είχε δηλώσει πριν από δύο μήνες ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να πληρώσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποχωρήσει από την ΕΕ, αντιδρώντας σε δημοσιεύματα κατά τα οποία οι Βρυξέλλες πρόκειται να ζητήσουν αυτό το ποσό.

Η ΕΕ θέλει να υπάρξει μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τον τρόπο υπολογισμού των οφειλών ενόψει της αποχώρησής του από αυτή προτού αρχίσουν οι συνομιλίες για την μελλοντική διμερή εμπορική σχέση.

Η Μέι δέχεται πιέσεις να τερματίσει τη λιτότητα

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Observer γράφει ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις από υπουργούς της κυβέρνησής της να τερματίσει την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει, καθώς μια νέα δημοσκόπηση υποδεικνύει ότι η δημοτικότητά της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ θέλει η κυβέρνηση να καταργήσει το όριο στις αυξήσεις των μισθών των εργαζόμενων στο δημόσιο που βρίσκεται κάτω από τον πληθωρισμό, στο 1% για το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ η υπουργός Παιδείας Τζαστίν Γκρίνινγκ θέλει περισσότερα κονδύλια για τα σχολεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Παρότι η ίδια και το κόμμα της ανέμεναν μια σαρωτική νίκη, η Μέι έχασε την πλειοψηφία της στη Βουλή των Κοινοτήτων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, αναγκάζοντας την πρωθυπουργό να κλείσει μια συμφωνία με ένα μικρό ευρωσκεπτικιστικό βορειοϊρλανδικό προτεσταντικό κόμμα.

Το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία, πήγε πολύ καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν στις εκλογές του Ιουνίου, κάτι που αποδόθηκε στις δεσμεύσεις του πως θα τερμάτιζε την πολιτική λιτότητας και θα καταργούσε το όριο του 1% στις αυξήσεις των μισθών για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το ποσοστό δημοτικότητας της Μέι βρίσκεται πλέον στις -20 μονάδες από το επίπεδο των 21 μονάδων όπου βρισκόταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρείας Opinium η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ