ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αρθρογράφος εξύμνησε υπερβολικά τον βασιλιά και αυτός τον απέλυσε

Σαουδική Αραβία: Αρθρογράφος εξύμνησε υπερβολικά τον βασιλιά και αυτός τον απέλυσε
REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Ένας αρθρογράφος εφημερίδας στη Σαουδική Αραβία επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο σε ένα από τα θέματά του και στην προσπάθειά του να εξυμνήσει τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, έφτασε σε σημείο να τον... εξισώσει με τον θεό. Το γεγονός αυτό όμως δεν φαίνεται να χαροποίησε –καθόλου- τον βασιλιά, ο οποίος και διέταξε την απομάκρυνσή του από το μέσο που εργάζονταν.

Ο μονάρχης Σαλμάν, 81 ετών, εξυμνείται καθημερινά από τους σχολιαστές των σαουδαραβικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία κατά παράδοση επιδεικνύουν την υπακοή τους στον βασιλιά, αφότου ανέβηκε στον θρόνο το 2015.

Όμως το κείμενο που δημοσιεύθηκε στη στήλη του Ραμαντάν αλ Άνζι στην εφημερίδα Al Jazeera, στο οποίο ο μονάρχης περιγραφόταν ως «Χαλίμ», ανεξίκακος, και «Σάντιτ αλ Ικάμπ», άτεγκτος στην επιβολή τιμωρίας — δύο έννοιες που είναι ταυτισμένες με τον Αλλάχ στο ισλάμ — προφανώς ξεπέρασε τα όρια.

Το να αποδίδονται θεϊκές ιδιότητες και το να περιγράφονται θνητοί με κάποιο από τα 99 ονόματα του θεού είναι κάθε άλλο παρά ανεκτό στο βασίλειο, όπου εφαρμόζεται το υπερσυντηρητικό ουαχαμπιτικό δόγμα του σουνιτικού ισλάμ, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

Η εφημερίδα πάντως ζήτησε συγγνώμη αργά βράδυ της Κυριακής, σε κύριο άρθρο της.

Δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι ο βασιλιάς έδωσε διαταγή να ληφθούν μέτρα εναντίον της εφημερίδας, χωρίς ωστόσο να δώσουν λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Οκάζ, ο βασιλιάς έγραψε σε ένα μήνυμά του προς τον υπουργό Πληροφοριών Αουάντ μπιν Σάλεχ Αλαουάντ ότι τον «κατέπληξαν» ορισμένες «από τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν» στο άρθρο.

Παράλληλα, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο sabq, ανέφερε πως ο σαουδάραβας μονάρχης έγραψε πως:

Aυτό είναι ένα θέμα που μας λυπεί, δεν το αποδεχόμαστε και δεν το εγκρίνουμε, αναγνωρίζουμε τους κινδύνους του και τον κίνδυνο που ενέχει το να φανούμε επιεικείς απέναντί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ