ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Ιταλία-Γαλλία-Γερμανία εκπονούν κώδικα συμπεριφοράς για τις ΜΚΟ

Προσφυγικό: Ιταλία-Γαλλία-Γερμανία εκπονούν κώδικα συμπεριφοράς για τις ΜΚΟ
Alkis Konstantinidis/Reuters

Προτάσεις για την «εκπόνηση ενός κώδικα συμπεριφοράς για τις ΜΚΟ», που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, αλλά και την ενίσχυση της υποστήριξης «προς τις λιβυκές ακτοφυλακές», συζήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε το Παρίσι. 

Οι προτάσεις αυτές, οι οποίες θα υποβληθούν στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας, προβλέπουν επίσης «να ενισχυθεί η στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τους επαναπατρισμούς», να παρασχεθεί «πρόσθετη υποστήριξη» στην Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες για να βελτιωθούν οι υποδομές υποδοχής στη Λιβύη και «να επιταχυνθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επανεγκατάστασης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση των τριών υπουργών στο Παρίσι παρουσία του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου, που έγινε την Κυριακή.

Στη διάρκεια δείπνου εργασίας στο Παρίσι, οι Ζεράρ Κολόμπ, Μάρκο Μινίτι, Τόμας ντε Μεζιέρ, καθώς και ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, «εξέφρασαν αποφασιστικά την αλληλεγγύη τους με την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό αφίξεων». Την περασμένη εβδομάδα η Ρώμη είχε καλέσει τους Ευρωπαίους να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα πλοία που διασώζουν τους μετανάστες ώστε να μειωθεί η ροή των αφίξεων στη χώρα.

Όμως «οι εταίροι έκριναν πως η επιλογή αυτή δεν είναι η πιο πρόσφορη για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης», σύμφωνα με το περιβάλλον του Ζεράρ Κολόμπ. Η ιδέα είναι λοιπόν να αναληφθεί δράση ώστε να περιοριστούν οι άτακτες ροές μεταναστών από τις βορειοαφρικανικές ακτές και «να προσφερθεί βοήθεια στους Ιταλούς ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τις ροές που φθάνουν στην Ιταλία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ref1

(Alkis Konstantinidis/Reuters)

Ο κώδικας συμπεριφοράς θα πρέπει να συνταχθεί και να παρουσιαστεί από την Ιταλία «ώστε να βελτιωθεί ο συντονισμός με τις ΜΚΟ που επιχειρούν στην κεντρική Μεσόγειο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μεταξύ των μέτρων που αποφασίσθηκαν περιλαμβάνεται μια έκκληση για «να επιταχυνθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επανεγκατάστασης» (δηλαδή της κατανομής των προσφύγων από κέντρα που βρίσκονται στην Ιταλία ή την Ελλάδα). Από την άποψη αυτή, «η Γαλλία και η Γερμανία δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους».

Οι τρεις χώρες θέλουν επίσης να εξετάσουν πώς μπορούν να ενισχύσουν τους ελέγχους στα νότια σύνορα της Λιβύης «ώστε να περιοριστούν οι άτακτες μεταναστευτικές ροές» και αυτό «σε στενή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης».

Η αναφερόμενη ενίσχυση των λιβυκών ακτοφυλακών θα γίνει «αυξάνοντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες» και «παρέχοντας πρόσθετη οικονομική στήριξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια στενή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, έχει στόχο «να επιτρέψει να φθάσουν τις διεθνείς προδιαγραφές, σε όρους συνθηκών ζωής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι υποδομές που βρίσκονται στη Λιβύη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ